Ako som sa dostal do Moskvy…

  • Kultúra a spoločnosť
  • 14. októbra 2010, 10:49
  • Autor:Adam Petrikovič, Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera

PIEŠŤANY/MOSKVA – Všetky potrebné dokumenty, víza a letenky boli konečne vybavené. Projekt preložený, doupravovaný, vytlačený na dvojmetrovom posteri. Zrolovaný v ochrannej tube pripravený na prepravu, a tak sa to celé mohlo 27. júna 2010 začať.

A ja, spolu s 15-člennou delegáciou Slovenskej republiky, som odletel z viedenského letiska Schwechat reprezentovať našu krajinu na celoeurópskej výstave mladých vedcov Expo-Sciences Europe 2010 v Moskve.

Na výstave Expo-Sciences Europe som prezentoval mnou vypracovaný projekt s názvom Fruit Carving, inak povedané – vyrezávanie do ovocia a zeleniny. Predstavil som v ňom širokej verejnosti, ale najmä mladým ľuďom, alternatívny, kreatívny, ale hlavne zaujímavý spôsob využitia voľného času. Vo svojom projekte som podrobne spracoval výber správnych surovín, starostlivosť o ne, jednotlivé techniky vyrezávania, náradie a pomôcky potrebné na vyrezávanie do ovocia a zeleniny.

Pomocou fotodokumentácie a stručných popisov k jednotlivým obrázkom som predstavil „krok za krokom” postupy k niektorým jednoduchším ozdobám. Na záver som uverejnil zopár užitočných rád a fotiek mojich prác na dotvorenie predstavy o carvingu. So svojím projektom som sa najskôr zúčastnil  súťaže  stredoškolská odborná činnosť (SOČ), kde som sa na krajskom kole v Šamoríne umiestnil na druhom mieste. Na celoštátnej prehliadke v Košiciach som sa v kategórii problematika voľného času umiestnil na prvom mieste, na základe čoho som bol nominovaný na celoeurópsku prehliadku do Moskvy.

Prehliadka sa konala v priestoroch All-Russian Exhibition Center, ktoré je najväčším výstaviskom v krajine. Výstava sa tešila veľkému záujmu zo strany médií, škôl a širokej verejnosti. Nielen účastníci, ale aj návštevníci výstavy mali možnosť študovať, konzultovať a hodnotiť viac ako 90 projektov rozdelených do 17 skupín podľa zamerania. Zaujímavosťou bolo, že pri celoeurópskej účasti bola naša delegácia po Francúzoch, Španieloch a Nemcoch najpočetnejšou. Každá z účastníckych krajín si mala pripraviť krátky program, aby čo najlepšie predstavili ostatným súťažiacim, odkiaľ pochádzajú. Ten náš spočíval v krátkej videoprezentácii o Slovensku a ukážkou folklórneho tanca a piesní.

Po prílete do Moskvy sme boli ubytovaní v trojhviezdičkovom hoteli Molodyozhny na ulici Dmitrovskoye Shosse, kde sme sa prvý deň zúčastnili konferencie a debaty účastníkov ESE 2010 a expertov z rôznych odborov. Každé ráno nás pred hotelom čakala policajná eskorta, ktorá nás spolu so šiestimi autobusmi prepravila preplnenými ulicami a množstvom áut na výstavisko v čo možno najkratšom čase. Organizátori výstavy nám zabezpečili naozaj pestrý program a snažili sa, aby sme si po týždennom pobyte v Moskve odniesli čo najviac zážitkov a informácií.

Do programu bola zaradená vyhliadková cesta autobusom po Moskve so zastávkami pri pamätihodnostiach. Pešia exkurzia po centre mesta a jeho okolí, plavba po rieke Moskva, návšteva Ruského národného cirkusu a Moskovského národného vzdelávacieho centra či exkurzia na Moskovskej štátnej univerzite civilného inžinierstva spojená s prehliadkou učební, prezentáciou o univerzite a celkovou prehliadkou budovy.

Ďakujem pedagógom, ktorí mi svojimi odbornými radami a konzultáciami ochotne pomáhali pri samotnej tvorbe a úpravách projektu a boli nápomocní s prípravou na jednotlivé súťaže.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila