„Gympláci“ zistili, ako funguje urýchľovač častíc

  • Kultúra a spoločnosť
  • 13. októbra 2010, 10:46
  • Autor:J. Melicher/(red)

PIEŠŤANY – Študenti niekoľkých stredných škôl sa koncom septembra zúčastnili na exkurzii do Európskej organizácie pre jadrový výskum (CERN) na švajčiarsko-francúzských hraniciach. Študijný pobyt organizovala Prírodovedná fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

Vybrali 37 študentov z celého Slovenska, ktorí sa úspešne zúčastnili rôznych prírodovedeckých olympiád alebo stredoškolských odborných súťaží. Nechýbali ani študenti z piešťanského Gymnázia Pierra de Coubertina – Andrea Pločeková a Jozef Melicher. Tí sa nám zverili so svojimi pocitmi a zážitkami.

Začalo to dlhou a únavnou cestou v autobuse. Vydržať ju ale stálo za to. Dali sme si prestávku v Berne, kde sme navštívili Einsteinovo múzeum zamerané na vedu a obdobie, v ktorej tento významný fyzik žil. Boli sme i na prechádzke týmto hlavným mestom Švajčiarska a videli sme niektoré jeho architektonické pamiatky.

Do CERNu sme dorazili práve v čase večere. Celý pobyt sme sa mohli pohybovať po stredisku či navštíviť miestnu knižnicu. V doobedných hodinách sme absolvovali prednášky zamerané na fyziku častíc, ktoré sa aktuálne skúmajú v urýchľovačoch, na najmodernejšie a najpresnejšie detektory. Okrem toho sme sa dozvedeli niečo o vesmíre, histórii CERNu, počítačoch, sieťach, ale aj o praktickom dosahu na svet spojenom s medicínou a novými technológiami.
V najväčšom urýchľovači na svete – LHC, ktorý je 27 km dlhý a sto metrov pod zemou, už v súčasnosti robia kalibračné zrážky na polovičných energiách predtým, ako bude v roku 2012 spustený na plný výkon.

Vtedy po prvýkrát v histórii dosiahnu mikroskopické častice makroskopické energie. Tak napríklad protón bude letieť energiou, ktorá je tisíc miliárdkrát väčšia ako je energia letiaceho komára. V popoludňajších hodinách sme zasa navštevovali strediská, ktoré sa nachádzajú nad urýchľovačmi a kde sa spracúvajú merania. Videli sme obrovské montážne a testovacie haly, miestnosti plné počítačov, urýchľovač, kde sa vyrábal antivodík, a prvé stupne kaskády LHC.

Zaujímavá bola prehliadka Mikrokozmu – výstavy pre verejnosť, ktorá približovala históriu CERNu a populárne demonštrovala fyzikálne zákony na pokusoch. Všade nás sprevádzali Slováci pracujúci na jednotlivých projektoch, a tak sme sa mohli pýtať fyzikov, inžinierov aj informatikov na ich prácu a veci, ktoré nás zaujímali.

Absolvovali sme výlet do Álp, priamo pod najvyšší vrch Mont Blanc, keď sme sa lanovkou vyviezli z francúzskeho Chamonix na vrch Aiguille du Midi. Ku koncu pobytu nám ešte organizátori pripravili prekvapenie v podobe spoznávacej hry Genevy. Rozdelili sme sa do tímov, v ktorých sme potom spoločne hľadali odpovede na otázky týkajúce sa mien a rokov zo sôch a pamätníkov významných rodákov a osobností švajčiarskej histórie.

Pre zábavu a urýchlenie cesty sme si požičali bicykle a na nich sa preháňali po meste. Počas pátrania sme sa dostali do starého mesta, navštívili sme pamätné miesta a budovy. Z veží Katedrály svätého Petra sa nám naskytol výhľad na celú Ženevu a symbol mesta – obrovský umelý gejzír (Jet d´Eau), pod ktorým sme sa neskôr ovlažili.

Večer sme hrávali futbal, hádzali si frisbee alebo sme sa len tak túlali. Ubehlo to rýchlo, ale rozhodne ten čas stál za to. Spoznali sme veľa skvelých ľudí, nazreli sme o čosi viac do fyziky a priniesli sme si domov zážitky, fotky a čokoládu. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj