Folklórny súbor MÁJ na ostrovoch hortenzií i v meste veterných mlynov

  • Kultúra a spoločnosť
  • 13. októbra 2010, 10:50
  • Autor:Carino, Asťo, Rasťo, Jakobo; Foto: archív FS Máj

PIEŠŤANY – Mesiace júl a august sú pre väčšinu mladých mesiacmi prázdnin. Toto ale neplatilo pre členov Folklórneho súboru Máj pri Gymnáziu Pierra de Coubertina.

Už 11. júla svojím programom potešili divákov na Beckovských slávnostiach, 24. júla na festivale rómskych súborov Rómska píseň v Rožnove pod Radhoštěm, ale najnáročnejší mesiac pre „májovcov“ bol august. Piešťanci sa zúčastnili na folklórnych festivaloch na ďalekých Azorských ostrovoch a v susednom Poľsku.

AZORY: Hortenzie sú ako u nás púpavy


Vo štvrtok 5. augusta sme sa vydali cez Budapešť a Lisabon až na Azorské ostrovy na XVIII. Grande festival de folclore de relva a mostra folclorica do Atlantico. Každý bol plný očakávania, pretože Azorské ostrovy nie sú bežná dovolenková destinácia. Azory, tvorené deviatimi ostrovmi, sa nachádzajú asi 1300 km západne od Portugalska, v srdci Atlantického oceánu, ktoré vznikli dôsledkom vulkanickej činnosti. Na východe súostrovia leží najväčší a najvýznamnejší ostrov San Miguel – cieľ našej cesty.Po pristátí na letisku v hlavnom meste Ponta Delgada a privítaní prezidentom festivalu sme sa odobrali do neďalekého mesta Relva, kde bol „hlavný stan“. Festivalu sa zúčastnili tri súbory z Azorských ostrovov, dva z Portugalska, Francúzska a my – Slováci. Vystúpenia sa konali v neskorých večerných hodinách, čo bolo dosť vyčerpávajúce vzhľadom na dvojhodinový časový posun. Náš program sa divákom veľmi páčil súdiac podľa dlhých potleskov. Súčasťou programu, ktorí pripravili organizátori, bola aj takmer trojhodinová procesia mestom so sochou Panny Márie. 
Viac sa dočítate v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj