Havarované lietadlá prerazili múr cintorína

  • História
  • 9. októbra 2010, 10:36
  • Autor:Kornel Kubáni

PIEŠŤANY – Ak navštívite cintorín na Bratislavskej ceste v Piešťanoch, medzi inými tam nájdete aj hrob, v ktorom je pochovaný kapitán letectva. Zahynul pri leteckej havárii, ku ktorej došlo 6. mája 1965 o 11.08 h.

Dve lietadlá MIG-19S československého vojenského letectva 7. stíhacieho pluku 2. zboru PVOS narazili do seba v priestore južného okraja mesta Piešťany nad dialnou prívodnou navádzacou rádiovou stanicou. Obidve lietadlá riadili výnimočne schopní piloti. Kapitán letectva Ján Boba a kapitán letectva Jan Toman, ktorí pri zrážke zahynuli, a obidve lietadlá boli zničené.

Priebeh havárie


Skupina  desiatich  lietadiel MIG-19S od 7. stíhacieho leteckého pluku z Piešťan, ktorému vtedy velil plukovník Ing. Jozef Kastl, vykonávala výcvik na májovú leteckú prehliadku v Bratislave. V uvedený deň leteckej katastrofy po prílete z Bratislavy do vzdušného leteckého priestoru bol daný tejto leteckej skupine povel k vzdušnému rozchodu. K pristátiu ich riadil a povely im dával riadiaci lietania na letovej kontrole letiska a riadiaci pristávania pomocou pristávacieho rádiolokátoru RP-2a. Piloti Ján Boba a Jan Toman leteli po okruhu a v priestore dialnej prívodnej navádzacej rádiovej stanice. Už v tretej a štvrtej „zátačke“ sa k sebe nebezpečne priblížili. Mali namierené na os vzletovej a pristávacej dráhy, ktorú obaja dobre videli, ale nevideli na seba. Na tento stav boli súčasne upozornení riadiacim pristávania. Výzvu počuli a odpovedali „Vidíme“, ale ďalej už nereagovali.

Ešte viac sa k sebe priblížili a tesne nad dialnou prívodnou navádzacou rádiovou stanicou došlo k stretu – zrážke oboch lietadiel. Pri páde lietadlá poškodili budovu Tvorby a skončili v betónovom múre na južnej časti cintorína na Bratislavskej ceste. Pri tragédii zahynuli nielen obidvaja piloti, ale aj pracovník Tvorby Emil Mareš. Na cintoríne na Bratislavskej ceste sú uložené telesné pozostatky jedného z pilotov – Jána Bobu. Jan Toman je pochovaný v Českej republike.  

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav