Hľadači pokladov, navštívte Dolné Trhovište

  • Cestovanie
  • 8. októbra 2010, 09:17
  • Autor:Regina Hulmanová

DOLNÉ TRHOVIŠTE – Obec Dolné Trhovište je lákavá najmä pre milovníkov histórie či hľadačov pokladov. Údolia tejto obce sú dochovanou, a najmä ešte archeologicky nepreskúmanou oblasťou, bohatou na rôzne historické nálezy.

Stopy dávnej minulosti tu môžeme objaviť v podobe náhodných nálezov starých mincí či úlomkov hlinených nádob. Medzi archeologické lokality tejto oblasti patrí údolie potoka Galanovka, ktoré sa nachádza medzi obcami Tepličky a Dolné Trhovište či v ohybe potoka v časti Zlatárky na ľavom brehu Trhovištského potoka. Okrem drobných nálezov v obci tu môžeme objaviť i pozostatky osady z laténskeho a rímskeho obdobia a v okolí potoka Galanovka i stredovekú osadu z 12.-13. storočia. Brehy potoka sú zároveň i miestom objavov zlomkov pravekých nádob a nástrojov z kameňa. Sú pamiatkou na obdobie mladšej doby kamennej a môžeme hovoriť i o osade z obdobia približne 4000 rokov pred Kristom. Okolie ponúka príjemnú nenáročnú vychádzku, ktorá môže byť zaujímavá a zábavná z pohľadu hľadania pokladov našej histórie.

Okolie Dolného Trhovišťa je lákavým miestom pre spoznávanie pôvodného osídlenia siahajúceho nielen do obdobia stredoveku. Týmto sa však dejiny ob-
ce nekončia a z obdobia stredoveku pochádza i rímskokatolícky Kostol svätého Juraja, ktorý bol postavený v 13. storočí a postupne prechádzal rôznymi prestavbami. Pôvodný románsky sloh môžeme na kostole uvidieť v zadnej časti, ktorá je oblúkovito ukončená so zamurovaným oknom. Neďaleko sú i pozostatky keltského pohrebiska.

Z neskoršieho obdobia, avšak s rovnako bohatou históriou, pochádza kaštieľ z roku 1855 postavený v klasicistickom štýle do tvaru písmena U. Je pravdepodobné, že na tomto mieste stála stredoveká kúria. Kaštieľ zaujme najmä stĺpovou predsieňou so štyrmi mohutnými stĺpmi a tympanónom. Pod kaštieľom sa nachádza pôvodná pivnica s valenou klenbou, ktorú si môžete prezrieť i dnes, nakoľko sa využíva ako vináreň.  

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav