Náš tandem prvý na svete

  • Šport / Ostatné športy
  • 6. októbra 2010, 10:45
  • Autor:Š. Gregorička, foto: B. Režnák

PIEŠŤANY/PRAHA – Posledné tohtoročné kolo pretekov UCI Európskeho pohára v cestnej cyklistike zdravotne postihnutých sa jazdilo v Českej republike. Bolo súčasťou pretekov Praha – Karlove Vary – Praha, ktoré sú najstaršími a najnáročnejšími jednorazovými klasickými pretekmi profesionálov v Čechách.

V družstve Slovenska si výborne počínali Ostrovčania Vladislav Janovjak s Róbertom Mitošinkom, ktorí vyhrali svoju kategóriu. Náročná členitá trať s ťažkým stúpaním do cieľa viedla ulicami v okolí štadióna na Strahove. Ako prví sa na štart postavili nevidiaci a slabozrakí cyklisti, medzi nimi aj Vladislav Janovjak s pilotom Róbertom Mitošinkom. „V treťom z dvanástich okruhov sa hlavnej skupine vzdialilo päť dvojíc, medzi ktorými nechýbala ani naša. V polovici pretekov ostali vpredu už len tri dvojice, Česi Moflar s Chybom, paralympijskí víťazi z Pekingu 2008, Poliaci Zajac s Flakom a Slováci Janovjak s Mitošinkom.

Táto skupina si udržiavala zhruba dvojminútový náskok pred hlavným poľom a bolo jasné, že víťaz vzíde práve z týchto tandemov. Pri prejazde do posledného kola sa pokúsili Česi o únik, na čo zareagovali len Janovjak s Mitošinkom. Poliaci Zajac s Flakom už nemali dostatok síl a do cieľa prišli so stratou 30 sekúnd tretí. Do cieľovej rovinky vošiel ako prvý český tandem tesne sledovaný Janovjakom s Mitošinkom. Naši zaútočili zhruba 50 metrov pred cieľom a v závere Čechov prešpurtovali a stali sa víťazmi pretekov,“ opísal nám dojazd vedúci slovenskej výpravy Branislav Režňák.

Janovjak s Mitošinkom majú za sebou mimoriadne úspešnú sezónu, v ktorej dokázali zvíťaziť v troch pretekoch Európskeho pohára a na majstrovstvách sveta v Kanade získali po excelentnom výkone v cestných pretekoch s hromadným štartom strieborné medaily. Víťazstvo v Prahe im zároveň zabezpečilo prvenstvo vo svetovom rebríčku pre rok 2010.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav