Slávnosti jesene v Krakovanoch

  • Spravodajstvo / Región
  • 4. októbra 2010, 12:40
  • Autor:Michaela Havrlentová

PIEŠŤANY – Záhrada Kultúrneho domu v Krakovanoch sa po ôsmykrát premenila na dejisko najväčších jesenných slávností v okolí. Všetci návštevníci, ktorí sa dali zlákať počas predminulého víkendu na farebné a slnečné pozvanie pani jesene do Krakovian, nám snáď dajú za pravdu.

Slnečné počasie, živá country hudba, rozvoniavajúce všakovaké jedlá lákali do Krakovian mnohých. Na výstave nechýbali klasické exponáty z našich dedinských záhrad, ale objavili sa aj novinky, presne podľa hesla tohtoročného plagátu: „Uvidíte, čo ste ešte nevideli, ochutnáte, čo ste ešte neochutnali.“
Návštevníci si mohli prezrieť krásne naaranžované ovocie a zeleninu rôzneho druhu, farby, chuti a veľkosti. Tiež sladké marmelády, džemy a kompóty, pikantné dobroty na zahriatie a bylinky do čajov, polievok či omáčok. Nechýbali, samozrejme, kvety a ani tradičné tekvice vyrezávané rukami odborníkov.
Starý hospodár pri dožinkovom venci, oddychujúci za stolom a reprezentujúci tieto ľudové zvyky na dedine, tiež lákal návštevníkov, aby sa pri ňom na chvíľu zastavili. Bylinková lekáreň s množstvom liečiv ponúkala pomoc snáď na všetky neduhy.


Expozícia Vo víne je pravda všetkým hosťom ukázala, čo všetko k výrobe božského moku treba. A že liečiť telo i dušu nielen bylinkami a koreninami, ale aj kvalitným vínkom nemusí byť zlý nápad. Slávnosť jesene tento rok spestrila aj Stredná odborná škola Rakovice s expozíciami vyzdobených tekvíc či klobúkov. Škôlkari z Nižnej a Krakovian, ale i ďalší školáci dokázali za pomoci pedagógov vykúzliť z tekvíc najrozmanitejšie diela.

Tradičné i nové vône a chute lákali hostí. Desať druhov kaší z obilnín a strukovín, chutný a hlavne poctivý guláš, to všetko nenechalo návštevníkov vyhladnúť počas príjemných chvíľ na výstave. No a smädní návštevníci tiež nezostali nepovšimnutí. Vínko, pivo a burčiak boli k dispozícii. Sladkou bodkou za pohostením boli domáce koláčiky, ktoré pripravili členky Výboru Miestnej skupiny Slovenského Červeného kríža v Krakovanoch.

Veríme, že akcia splnila svoj zámer, že pri príjemnom jesennom slniečku a živej hudbe si ľudia mali príležitosť posedieť, oddýchnuť a potešiť sa z výsledkov práce, ktorej sa venovali počas jarných a letných mesiacov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj