ZÁHRADA: Astry sú nenáročné na pestovanie

  • Nezaradené
  • 29. septembra 2010, 10:35
  • Autor:

Odborník Jozef Šimko zo Strednej odbornej školy záhradníckej v Piešťanoch radí, ako si skrášliť záhradu dopestovaním astier a astroviek.

Astrovka – Callistephus pochádza z Číny, no jej názov z gréčtiny (je odvodený od slov kallos – pekný a stephos – veniec). Je letnička. Pôvodný druh mal čisté biele kvety a výšku približne 60 cm. Vďaka šľachteniu sú dnes v ponuke okrem bielych aj ružové, žlté, červené, bordové, fialové či fialovo-modré kvety. Jednotlivé odrody sa odlišujú nielen farbou, ale aj výškou. Vyššie môžu narásť od 40 do 80 cm, nižšie dosahujú iba 10 až 20 cm. Spolu s chryzantémami, cíniami či aksamietnicami sú vhodné do zmiešaných záhonov. O pestrofarebné kvety nebude núdza ani počas neskorého leta. Navyše si nepotrpia na špeciálnu starostlivosť. Dobre znášajú horúčavy a sú vhodné k chalupám, ktoré navštevujú ich majitelia zvyčajne len cez víkendy. Vyššie druhy astroviek vyniknú na letničkových záhonoch, nižšie môžete vysadiť do črepníka na balkón či terasu.

Naproti tomu astry sú trvalky, ktoré majú drobnejšie kvety a bohaté súkvetia. Mnoho druhov rozdeľujeme podľa obdobia kvitnutia na jarné, letné a jesenné. Niektoré druhy sú v našich podmienkach domáce a rastú tiež v lesoch a na lúkach. Z jesenných astier sú najčastejšie pestované:

Aster dumosus – astra krovitá je podstatne nižšieho vzrastu. Niektoré odrody sú vysoké iba 15 až 20 cm, najvyššie 30 až 50 cm. Kvitnú od konca augusta a v tomto období kvety v rozličných farbách a odtieňoch oživia záhon alebo skalku. Na pôdu sú nenáročné, dobre znášajú sucho a môžu sa vysádzať aj na hroby. Astry vyniknú vo väčších skupinách. Má drobné svetlofialové kvety so žltým terčom. Niektoré odrody sú aj biele alebo tmavočervené.

Aster novi-belgii – astra novobelgická je nenáročná trvalka vysoká 80 až 120 cm s farbami od bielej, cez modrú, fialovú, či ružovú. Kvitne v septembri. Najlepšie jej vyhovujú hlinité a dostatočne vlhké pôdy. Vysádzame ju do pozadia záhonov, najmä jej odrody modrofialovej, karmínovoružovej a červenej farby i s poloplnými kvetmi. Podobné sú aj astry novoanglické, ktoré majú drsné listy.

Aster novae-angliae – astra novoanglická má na tuhých stonkách ružové, fialové, modrofialové kvety. Je to mohutná vzpriamená trvalka s drsnými listami. Vyžaduje slnečné stanovisko, vysádzajú sa do záhonov. Je vhodná na rez. Kvitne v septembri.

Všetky druhy nachádzame na trvalkových záhonoch v záhradách ale aj v parkoch, kde kvitnú až do zámrazu a patria k najnenáročnejším trvalkám.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela