Voľby do orgánov samosprávy obcí

  • Nezaradené
  • 28. septembra 2010, 12:59
  • Autor:JUDr. Martin Palkovič, advokát

Voľby do orgánov samosprávy obcí sú rozhodnutím predsedu Národnej rady Slovenskej republiky vyhlásené na sobotu 27. novembra 2010. Obyvatelia Slovenskej republiky starší ako 18 rokov si v nich budú voliť poslancov obecných (mestských) zastupiteľstiev, starostov a primátorov.

Volebná kampaň pre obecné voľby sa začína 17 dní a končí sa 48 hodín pred začiatkom volieb. Vedenie kampane mimo určeného času je zakázané. Zverejňovať výsledky predvolebných prieskumov verejnej mienky možno najneskôr do siedmeho dňa pred dňom volieb.

Vo voľbách do orgánov samosprávy obcí volič rozhoduje zároveň o poslancoch obecného (mestského) zastupiteľstva a starostovi (primátorovi). Samotnú voľbu realizuje tak, že vloží do obálky jeden hlasovací lístok pre voľby do obecného (mestského) zastupiteľstva a jeden hlasovací lístok pre voľby starostu obce (primátora). Na hlasovacom lístku pre voľby do obecného (mestského) zastupiteľstva zakrúžkovaním poradových čísel označí kandidátov, pre ktorých hlasuje. Volič môže zakrúžkovať najviac taký počet kandidátov, aký má byť v príslušnom volebnom obvode zvolený. Na hlasovacom lístku pre voľby starostu obce (primátora) zakrúžkovaním poradového čísla označí kandidáta, za ktorého hlasuje.

Za  poslancov  obecného (mestského) zastupiteľstva a starostov (primátorov) sú zvolení kandidáti, ktorí získali najväčší počet hlasov. Pri rovnosti hlasov pri voľbe poslancov rozhoduje poradie na kandidátnej listine politickej strany. Ak kandidáti s rovnakým počtom hlasov nekandidujú za jednu politickú stranu, rozhodne sa o tom, kto bol zvolený, žrebom. Pri rovnosti hlasov pri voľbe starostu (primátora) sa musia uskutočniť nové voľby.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav