Blog M.Umrinského: Moderné príslovia a prirovnania

  • Blogy / Blogy
  • 27. septembra 2010, 16:15
  • Autor:

Je najvyšší čas, aby sme sa zbavili archaických prísloví a prirovnaní. Vysvetlím prečo.

Napríklad prirovnanie „hladný ako vlk“ je nezmyselné. Vlci sú takí vzácni, že ich takmer nikto v prírode nestretne. Hladom dávno netrpia. Navyše sa môžu občerstviť na salašoch za štátne peniaze. Štát totiž refunduje všetko, čo len nakusnú. Lepšie  by bolo napríklad „hladný ako svokor na Vianoce“, alebo „hladný ako J&T“.  Síce niektorí svokrovia bývajú na Vianoce sýti, ale Ja a Ty je hladný po cudzích peniazoch stále.
Ani tie líšky už nie sú také prefíkané ako kedysi. Do kurínov sa už nedostanú a vo veľkochovoch sú kamery a čipové karty. Sliepky kradnú najčastejšie cigáni. Domáci môžu byť radi, že im zostane aspoň pes. Na druhej strane daňový poradca je schopný tú istú vec vysvetliť toľkými spôsobmi, že  daniarov určite uspokojí. Preto by bole lepšie prirovnanie „prefíkaný ako daňový poradca“, alebo ešte lepšie „prefíkaný ako finančný spostredkovateľ“. Tí vám svojou „fikanosťou“ poskytnú úver, na ktorý si nasporíte sami.
Nie je férové voči tchorom spomínať ich zápach. Za najhorší smrad v reklamách môže predsa ľudský pot. Potenie sa nie je in. No spojenie „smrdí ako pravda politikovi“, či „smrdí ako práca poslancovi“ by bolo oveľa pravdivejšie.
A so včelami je to podobne. Tie naše vytláčajú tie čínske. O ich usilovnosti teda existujú vážne pochybnosti. Naopak niektorí ľudia sa idú v práci pretrhúť. Prirovnanie „usilovný ako roboš v mekdonalde“ je primeranejšie. Ak by sme chceli nechať v prirovnaní hmyz, tak by sa hodilo „usilovný ako lykožrút“. Slovenskí lesníci z neho robia supermana, s ktorým si príroda neporadí. Len oni. Asi majú kryptonit.
O sile medveďov nepochybujem. Na Slovensku je ich toľko, že človek sa musí báť ísť na hríby, čučoriedky a brusnice. Budeme musieť oplotiť mestá, aby do nich títo silní huňáči neliezli. Doslova tú svoju silu zneužívajú. Ale ich sila je ničím v porovnaní so silou bánk, mobilných operátorov a farmaceutických spoločnosti. Preto by som navrhol prirovnanie „silný ako centrálna banka“. No v poslednom období by skôr sedelo „silný ako voda“. Hoci za pár rokov sa bude hovoriť „vzácny jako čistá voda“.
 
 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek