Drahovčania majú reprezentačnú monografiu

  • Spravodajstvo / Región
  • 26. septembra 2010, 08:32
  • Autor:V. Dusíková

DRAHOVCE – Drahovce majú novú rozsiahlu monografiu obce s názvom Drahovce …dejiny obce, ktorá zachytáva históriu a život dediny od najstaršieho obdobia až do dnešných čias.

Najskôr tu boli Dobreta a Draga








Jej autori rozdelili 432-stranovú knihu do desiatich kapitol, pričom hlavnú dejinnú líniu vypracovali odborníci, ktorí sa danej problematike  venujú  profesionálne. Zvyšnú časť textov, venovanú najmä spoločenským združeniam, spolkom, športu a kultúre, napísali samotní obyvatelia a rodáci Drahoviec. Monografiu dopĺňajú nádherné historické fotografie z albumov i zbierok obyvateľov obce. Autori knihu predstavili a o histórii obce, ktorá vznikla spojením dvoch osád – Dobreta a Drag, rozprávali takmer tri hodiny počas augustového jarmoku v kinosále obce.

„Myšlienka zostavenia monografie o Drahovciach sa dostala do popredia začiatkom nového milénia,“ povedal nám zostavovateľ publikácie, mladý historik Marián Manák. „Prvé kroky písania knihy podnikli Cyril Karaba a Vendelín Sedláčik, neskôr sa iniciatívy chopil Jozef Brezovský. Vydanie komplexnej práce o obci sa však ukázalo ako technicky i odborne veľmi náročné. Vyžadovalo si spoluprácu profesionálnych historikov. Na jar v roku 2009 ma oslovili zástupcovia obce, aby som ako miestny rodák a profesionálny historik prijal úlohu odborného garanta, ktorý monografiu Drahoviec zostaví. Som veľmi rád, že sa mi to podarilo aj vďaka všetkým autorom, ktorí sa na knihe podieľali,“ pripomenul M. Manák mladší.

Historici poňali prácu profesionálne



Zostavovateľ prezradil i to, že sa pri jej tvorbe nechal inšpirovať už jestvujúcou monografiou Moravian nad Váhom, ktorú vytvoril Miloš Marek s kolektívom. „Veľmi sa mi páčila aj grafická úprava vydavateľstva Magma,“ podotkol Manák. K spolupráci na drahovskej monografii si prizval kolegov historikov Jozefa Urminského, ktorý spracoval najstaršie dejiny obce, Drahovce v stredoveku opísal Vladimír Rábik, rokom 1526–1914 sa venoval Radoslav Ragač, obdobie od prvej svetovej vojny po koniec druhej svetovej vojny spracoval samotný Marián Manák.

Monografiu napísalo viac ako 30 autorov



Cirkevné dejiny a školstvo zachytila Andrea Rebrová a Ján Cesnek, spoločenský a kultúrny život spracovali Jozef a Emília Brezovskí, o športe napísal Milan Rusnáčik, Jozef Brezovský, Milan Holík, Jana Michálková a Vladimír Rusnák mladší. Drahovské spolky i združenia zdokumentovali Jozef Brezovský, Vilma Spálová, Jarmila Flajžíková, Rudolf Karaba a Vendel Sedláčik, otec a syn Manákovci, Milan Rusnáčik, Jozef Hlavenka, František Cesnek, Michal Bednár, Martin Majtán, Martin Rusnák, Martina Schloserová, Karol Karaba, František Radošovský, Michal Rapavý, Albín Zurek a Jozef Šoka. O padlých a nezvestných Drahovčanoch v druhej svetovej vojne priniesol informácie Jozef Brezovský, prvú pozemkovú reformu zdokumentoval Jozef Pocisk a o Dolných Voderadoch, ktoré sú historicky späté s Drahovcami, napísal Marián Manák mladší a Hadrián Radváni.

Výstava fotografií je v škôlke



Z veľmi peknej a bohato ilustrovanej knihy tlačenej na kriedovom papieri mal radosť aj starosta obce Emil Hubinák: „Som hrdý na to, že väčšina z nás nevníma Drahovce len ako obec, v ktorej žije, ale predovšetkým ako svoj domov, ako súčasť seba samého. Preto verím, že vydanie tejto publikácie, prezentujúcej naše duchovné a kultúrne dedičstvo či historické pamiatky, bude inšpirovať k ďalším podobným publikáciám o historickom bohatstve života v obci.“ Na otázku, kde si Drahovčania môžu knihu o sebe i svojich predkoch kúpiť, starosta dodáva: „Máme ju na obecnom úrade, cena je naozaj veľmi symbolická, predávame ju za desať eur. Chcel by som ešte upozorniť na výstavu historických fotografií v priestoroch bývalej škôlky. Mnohé sa nachádzajú práve v našej monografii.“ 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav