Unikátne sklo s kúpeľnými motívmi v múzeu

  • Kultúra a spoločnosť
  • 25. septembra 2010, 11:01
  • Autor:Martin Kostelník Foto: Eva Drobná

PIEŠŤANY – Balneologické múzeum v Piešťanoch vo svojich priestoroch vo Vile dr. Lisku sprístupnilo ďalšiu výstavu z vlastných zbierok. Tentoraz majú návštevníci možnosť obdivovať sklo a porcelán s kúpeľnými motívmi.

V zbierkovom fonde múzea sa nachádza početný súbor týchto predmetov. Časť je vystavená v stálych expozíciách a na výstave sú sprístupnené predmety, ktoré sú obvykle pred zrakmi návštevníka ukryté v depozitoch. Kúpeľné sklo a jeho výzdoba boli na Slovensku výrazne ovplyvnené českým sklom. Bolo to spôsobené najmä pohybom majstrov – dekoratérov po rôznych častiach monarchie. Nezdobené sklo sa dovážalo do kúpeľov z okolitých sklárni. Pre oblasť západného Slovenska fungovala skláreň vo Sv. Sidónii, ktorá vyrábala lazúrované poháre z číreho skla. Na kúpeľné spomienkové sklo ich potom dozdobovali rytci priamo v Piešťanoch a Trenčianskych Tepliciach. Na východnom Slovensku pôsobila skláreň v Bardejove. Staršie typy kúpeľných pohárov z 19. storočia mali obvykle valcovitý alebo kužeľovitý tvar. Boli vyrobené z hrubozrného skla a najčastejšie boli zdobené rubínovou lazúrou. Z výzdobných motívov prevládala kúpeľná architektúra v zjednodušenej štylizovanej podobe, doplnená nápisom v maďarčine alebo nemčine. Rozšírené boli aj maľované poháre z mliečneho skla s uškom.

Takéto spomienkové predmety si dávali vyhotovovať viaceré kúpele, aj menšie a menej významné. Na niektorých sa tak zachovali vyobrazenia kúpeľných budov, ktoré dnes už neexistujú. Nadobudli tak okrem umeleckej aj dokumentačnú hodnotu. Okrem bohato zdobených pohárov poznáme aj kúpeľné sklo s typickým splošteným tvarom. Využívalo sa priamo na pitie minerálnej vody z prameňov. Ich výzdobu tvorili zväčša len ryté alebo maľované nápisy, prípadne dekoratívne iniciálky. Pre praktické použitie mali väčšinou jedno alebo dve ušká.

Od začiatku 20. storočia sa pri výzdobe začali používať farebné emailové nálepky, na ktorých bývajú detailnejšie vyobrazenia. V rámci výstavy tvoria práve zdobené poháre a šálky najpočetnejšiu časť vystavených predmetov. Najstaršie pochádzajú z druhej polovice 19. storočia. Líšia sa, samozrejme, tvarom, veľkosťou a spôsobom výzdoby. Najviac ich je vo vzťahu k Piešťanom. Zachytávajú či už kúpele všeobecne, alebo jednotlivé kúpeľné budovy a hotely. Nasledujú poháre z Trenčianskych Teplíc, Bardejovských kúpeľov, Sliaču, Korytnice, Rajeckých Teplíc, Turčianskych Teplíc, kúpeľov Číž, Sklených Teplíc, Herlian. Z dnes už zaniknutých kúpeľov môžeme vidieť poháre z niektorých tatranských osád a rožňavských kúpeľov.

S pohármi sú úzko späté džbány na vodu. Vytvárali sa tak pekné súpravy zdobeného skla, ktoré máme zachované napríklad z Piešťan alebo kúpeľov Sliač. Motív bol buď rovnaký na celej súprave, alebo zachytávali viaceré výjavy z jedného kúpeľného miesta. Zaujímavosťou je i súbor maľovaných pamätných pohárov vyhotovených pri príležitosti 20. výročia založenia Československej republiky na objednávku Riaditeľstva kúpeľov v Piešťanoch. Zdobí ich štátny znak republiky, letopočet a barlolámač.

Okrem spomienkových a pitných pohárov nájdeme kúpeľné motívy aj na iných druhoch sklených a porcelánových výrobkov. Rozšírené boli na úžitkových predmetoch. Bežne sa v kúpeľných hoteloch zdobili taniere. Výzdobou sa líšili. Od jednoduchých, denne používaných tanierov vyzdobených len názvom kúpeľov alebo príslušného hotela, až po nádherne zdobené porcelánové výrobky s vysokou umeleckou hodnotou. Z tých jednoduchších sú vystavené taniere napríklad z Piešťan z Hotela Royal alebo z Trenčianskych Teplíc. Z bohatšie zdobených sú to taniere z kúpeľov Lúčky, Piešťan, Sliaču alebo dnes už zaniknutých Thurzovských kúpeľov. Veľmi pekné sú porcelánové misky s piešťanskými motívmi. Zaujímavý je aj súbor popolníkov rôznych tvarov s kúpeľnými motívmi z Piešťan, Trenčianskych Teplíc, Bardejovských kúpeľov, kúpeľov Štós a českých Luhačovíc.

Medzi zaujímavosti patria aj kalamár zo zeleného skla z Trenčianskych Teplíc z roku 1901 a sklené ťažítka z Piešťan s motívom hotela Thermia Palace a z Bardejovských kúpeľov s vyobrazením hlavného prameňa. K ďalším druhom kúpeľného skla patria bonboniéry a nádobky na ukladanie drobností. Väčšinou sú oválneho tvaru s vekom, avšak z kúpeľov Sliač sa nám zachovala nádoba v tvare srdca s maľovanými postavami muža bozkávajúceho ruku žene.
Okrem predmetov zo slovenských kúpeľných miest je vystavený aj menší súbor skla z českých kúpeľov, ktoré tiež pochádzajú zo zbierok Balneologického múzea. Sú to najmä pitné poháre, šálky a taniere z Karlových Varov, Luhačovíc a Marianských Lázní. Výstava je doplnená stručným prierezom dejinami výroby skla a reprodukciami dobových vyobrazení sklárskych dielní a pracovných nástrojov sklárskych majstrov. Výstava potrvá do 8. októbra 2010.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj