V Thajsku milujú budhu aj kráľa

  • Nezaradené
  • 24. septembra 2010, 09:26
  • Autor:Miroslav Béreš

PIEŠŤANY – Mnohým študentom nestačí štúdium na Slovensku. Hľadajú organizácie, ktoré im vybavia školu v zahraničí. Piešťanský Rotary Club takéto služby poskytuje. Vznikol v septembri 1992 a študentom každoročne vybavuje mesačné či celoročné výmenné pobyty po celom svete. Jedným z odvážlivcov je Lucia Tureková, ktorá si vybrala ázijské Thajsko. O pobyte v zahraničí nám viac povedala v rozhovore pre Piešťanský týždeň.

Ako ste sa nakontaktovali na Rotary Club?

– Môj otec je stály člen. Odmalička ma pripravoval na to, že raz odídem študovať do zahraničia. Ten čas prišiel minulý rok, tak som sa chopila šance a odišla.

Prečo ste si z bohatej ponuky vybrali práve Thajsko?

– Európa bola vylúčená z dôvodu blízkosti. Študent je totiž viazaný dohodou, ktorá mu počas celého pobytu zakazuje príchod domov. Thajsko som si vybrala preto, lebo som chcela zažiť niečo úplné iné. Poskytlo mi všetko – odlišný jazyk, inú kultúru, náboženstvo a školu.

Počas roka ste žili s úplne inou rodinou. Ako vás prijala?

– Podľa pravidiel by sa malo žiť v troch rodinách, no ja som väčšinu času strávila s jednou. Maximálne sme do seba zapadli. Starali sa o mňa výborne, navyše sme precestovali celú krajinu. Bola som na veľa zaujímavých miestach, s čím som mimoriadne spokojná.

Ako vás prijali študenti v škole? Nemali ste problémy s aklimatizáciou?

– Belošky sú v týchto krajoch unikátne. Spočiatku sa správali detinsky. Stále sa uškŕňali, smiali sa a ukazovali na mňa prstom. Bolo to nepríjemné. V škole som sa však zoznámila s výmenným študentom z Francúzska. Boli z nás dobrí kamaráti.

Ktoré miesta vás v Thajsku najviac zaujali?

– Najviac ma zaujali rozdiely medzi bohatými ľuďmi žijúcimi v mrakodrapoch povedľa chudákov bývajúcich v chatrčiach na vode. Páčil sa mi sever krajiny plný hôr a národných parkov. Silnú konkurenciu mal v plážach a ostrovoch, akým je napríklad Ko Pi Pi Island. Natáčajú sa tam rôzne filmy. Zaujali ma aj konzervatívni ľudia. Napriek nepríjemnému teplu chodili stále zahalení.

Zažili ste aj niečo netradičné?

– Najväčší zážitok som mala z potápačského kurzu. Zobrala ma tam moja hosťovská mama. Päť dní som strávila na vode a stále som sa potápala. Oplatí sa vidieť i Bangkok. Je to krásne mesto. Prežila som v ňom mnoho.

Vedeli by ste popísať zásadné rozdiely medzi Thajskom a Slovenskom?

– Citeľný rozdiel je v náboženstve. Každý človek miluje Budhu a, samozrejme, kráľa. Ďalším špecifikom je jedlo. Síce mi to naše chýbalo, thajské budem milovať až do smrti. Rozdiel je i v náturách. Ázijčania boli ku mne veľmi milí. Cudzí ľudia ma dokonca chceli brávať na výlety. Vtipné tiež bolo, že sa chceli dotýkať mojich blonďavých vlasov (smiech).

Aké skúsenosti vám do života priniesol výmenný pobyt?

– Naučila som sa po thajsky, čo je do života veľký prínos. Získala som nové hodnoty a spoznala som pravých priateľov. Takisto novú rodinu, ktorú sa ešte chystám navštíviť.

Plánujete aj nejaké ďalšie aktivity spojené s Rotary Clubom?

– Každoročne im chodím pomáhať so zbierkou Vianočný čaj. Vyzbierané peniaze putujú na lieky pre deti s obrnou. Zúčastňujem sa aj Rotary plesov. V budúcnosti by som sa rada stala členkou klubu.

Čo by ste odkázala študentom, ktorí sa boja odísť na ročný pobyt do zahraničia?

– Nebojte sa to skúsiť. Získate veľa skúseností, mnoho priateľov a rodinu na celý život. Taktiež sa dokonale naučíte cudzí jazyk.

Vizitka:


Narodená: 6. augusta 1991
Štúdium: marketingová komunikácia v Bratislave
Hobby: tanec, hudba, cestovanie
Obľúbená destinácia: Thajsko
Čo si na ľuďoch najviac vážim: úprimnosť
Čo mi na ľuďoch najviac prekáža: faloš, klamstvo, nenávisť
Obľúbené jedlo: vyprážaný syr
Obľúbený film: Život je krásny
Obľúbená hudba: underground, hip hop
3 veci, ktoré by som si zobral na opustený ostrov: priateľa, opaľovací krém a internet
Nesplnený sen: skok padákom

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela