L. Šandor – uznávaná persóna v lyžovaní na tráve

  • Šport
  • 22. septembra 2010, 09:37
  • Autor:Štefan Gregorička

PIEŠŤANY – Len málo Piešťancov vie, že v našom meste žije už dve desaťročia popredný lyžiarsky funkcionár Ladislav Šandor. Rodák z Banskej Bystrice prežil detstvo v Košiciach. Potom odišiel na „výšku“ do Bratislavy. Ako čerstvý inžinier sa tam zamestnal v BAZ-ke, neskôr sa presunul do Trnavy a začiatkom 90. rokov do Piešťan. Dnes 63-ročný dôchodca má však za sebou aj bohatú funkcionársku kariéru v lyžovaní.

Funkcionármi sa obyčajne stávajú bývalí aktívni športovci. Ako to bolo vo vašom prípade?

– Ja som súťažne pravidelne nešportoval. Športu som sa venoval len počas školy. Hrával som basketbal, volejbal, hokej, ba bol som aj vodnopólovým brankárom v Lokomotíve Bratislava. Tá v tom čase hrala prvú ligu, takže som zavítal aj na piešťanskú Evu.
Ako ste sa vlastne dostali k lyžovaniu?

– Pred 42 rokmi ma počas letného slalomu na Kamzíku oslovil starší pán s ponukou, či by som nechcel robiť rozhodcu. Pristal som. Urobil som si rozhodcovskú trojku a po roku aj dvojku. V roku 1970 som už bol dĺžkomeračom na prvých majstrovstvách sveta v lyžovaní vo Vysokých Tatrách. Meral som síce na najkratšom úseku, no aj tam niektorí pretekári vypadli. Odvtedy sa venujem len funkcionárčeniu. Mám rozhodcovskú jednotku. Najskôr som rozhodoval v zjazdových, potom aj v bežeckých a skokanských disciplínach. Neskôr som sa stal športovo-technickým komisárom v rámci ČSLZ.

Viac sa dočítate v najnovšom vydaní Piešťanského týždňa. Hľadajte vo vašich obľúbených predajniach.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín