Veselé: Sedemsto nielen veselých rokov…

  • Spravodajstvo
  • 19. septembra 2010, 13:01
  • Autor:A. Balková

VESELÉ – Hľadáte tip na výlet alebo informácie o okolitých obciach? Možno vás inšpiruje seriál Piešťanského týždňa o potulkách regiónom, v ktorom postupne predstavíme všetky obce nášho regiónu. Teraz nasleduje obec Veselé.

Veselé v číslach:


1216 – počet obyvateľov
1360 ha – rozloha chotára
r. 1310 – prvá písomná zmienka

Prierez históriou


Úrodné údolie Považia, na ktorom sa obec nachádza, bolo súvisle osídlené už v predhistorických dobách. Archeologické nálezy kostrového pohrebiska, zvyškov osídlenia, ozdobných a úžitkových predmetov pochádzajú z obdobia mladšej doby kamennej a doby bronzovej. Nálezy sú dôkazom, že pôvodné obyvateľstvo bolo veľmi vyspelé a zaoberalo sa poľnohospodárstvom a výrobou keramiky. Po zániku Veľkomoravskej ríše v 10. storočí sa územie obce stalo súčasťou Uhorska. Nachádzalo sa v uhorskom pohraničnom pásme a patrilo do systému strážnych posádok. Vznikol tu stredoveký hrádok so strážno-vojenskou funkciou. Existenciu hrádku potvrdzuje aj maďarský názov obce Wygwar, čo v preklade znamená – veselý hrad. Obec sa môže pochváliť aj viacerými významnými osobnosťami, ktoré sa tam narodili alebo pôsobili. Najvýznamnejším rodákom je Štefan Moyses, nar. 1797, biskup, prvý predseda Matice slovenskej, ktorý sa aktívne podieľal na jej vzniku a založeniu v roku 1863 v Turčianskom Sv. Martine.

Obecné symboly


Obecný erb tvorí neskorogotický červený štít, uprostred ktorého je zlatá, kolmo stojaca biskupská berla, po jej stranách je lemeš a čerieslo striebornej farby. Súčasná obecná pečať je okrúhla, má priemer 35 milimetrov, uprostred nesie obecný erb, pod ktorým je kruhopis: OBEC VESELÉ. Vlajka pozostáva z troch pozdĺžnych pruhov vo farbách bielej, žltej a červenej. Ukončená je tromi cípmi, ktoré siahajú do jednej tretiny listu vlajky.

Oplatí sa vidieť

Najvýznamnejšou stavebnou pamiatkou je rímskokatolícky barokový Kostol sv. Bartolomeja, pochádzajúci z rokov 1736-1743, postavený na mieste starého kostola, spomínaného v r. 1560. V krypte pod kostolom sú uložené pozostatky niektorých členov grófskej rodiny Medňanských. Historicky hodnotná je i budova fary. Je to baroková stavba z 18. storočia s klasicistickou fasádou. Pri vstupe do budovy stoja barokové kamenné sochy. Nádhernou umeleckou pamiatkou obce je Mariánsky stĺp na námestí pri kostole. Je to rokokové dielo z roku 1763. Na miestnom cintoríne sa nachádza rodinná hrobka rodiny Škubličovej, ktorá bola postavená v r. 1900 v neogotickom štýle ako Kaplnka sv. Kríža. Rodný dom Štefana Moysesa, ktorý je národnom kultúrnou pamiatkou, si dodnes zachoval charakter skromného, ale účelne vybudovaného roľníckeho obydlia. Je v ňom zriadená expozícia pamätnej izby venovaná jeho životu a dielu. Expozíciu dotvárajú dobové predmety a zariadenie.

Veselé dnes


Uplynulo už 700 rokov od prvej písomnej zmienky o tejto obci, a tak sa Veselčania pri tejto príležitosti stretli, aby si zaspomínali, čo všetko obec vo svojich dejinách prežila, ale aj zhodnotili, aký je život dnes. K jeho zlepšeniu prispela plynofikácia, plánujú dokončenie kanalizácie, ktorá sa realizuje vo viacerých etapách. Dôležitou podmienkou, aby sa obec do budúcnosti rozvíjala, je vytvoriť mladým ľuďom možnosť usadiť sa tam natrvalo. Poskytnúť im bývanie aj pracovné podmienky. Prvým krokom k tomuto cieľu je vybudovanie 24 nových bytov určených hlavne mladým rodinám. Pre rôzne športové aj kultúrne vyžitie ukončili v minulom roku výstavbu multifunkčného ihriska a v športovom areáli pribudli nové „wecká“ pre verejnosť.

Aj v súčasnosti si pozornosť zasluhuje veľkostatkár Ján Škublič, ktorý pred viac ako 150-timi rokmi založil v obci veľkú ovocinársku škôlku, čím prispel k rozvoju ovocinárstva na Považí. Je to najznámejšia ovocinárska obec na Slovensku, keďže sa v nej nachádza najväčšia ovocinárska škôlka v strednej Európe, v ktorej sa množia ovocné stromčeky. Podstatná časť jej produkcie je určená na vývoz. Veselé tak poznajú aj v Chile, Izraeli či v Austrálii. Firmy, ktoré v obci pôsobia, sú pre ňu veľkým prínosom z hľadiska jej podpory a napredovania, ale zároveň vytvárajú pracovné príležitosti nielen pre domácich.

Spoločenské vyžitie


Už viac ako 155 rokov nielen v obci vyhráva Dychová hudba Veselanka, ktorá patrí medzi tri najstaršie dychové súbory na Slovensku a robí dobre meno Veselému aj v zahraničí. Hudba sa veľmi úzko spája s tancom, čoho dôkazom je Detský folklórny súbor Veselanček, ktorý sa len pred dvomi rokmi začal formovať pod vedením učiteľky Daniely Piscovej. Vo Veselom aktívne funguje športový klub aj trochu netradičný RC Klub – Radio Control, zaoberajúci sa stavbou rádiom riadených modelov lietadiel. So svojimi modelmi reprezentujú obec na rôznych modelárskych propagačných akciách nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Strelecké súťaže na asfaltové holuby každoročne poriada poľovnícke združenie Dolinka. V športovom areáli si vybudovali vlastnú strelnicu na vysokej úrovni, ktorú aj udržiavajú. Medzi zaujímavé a aj širšiemu okoliu známe akcie patrí Deň motorkárov pod názvom Rafael. V tomto roku usporiadali v spolupráci s farským úradom jej tretí ročník.

Zaujímavosti

– V roku 1663 obec zažila pustošenie Turkov a postihla ju ničivá povodeň.
– Počas cholery (1831) zomrela takmer polovica obyvateľstva.
– Dva ničivé požiare zažila obec v roku 1848.
– K súčasnému názvu Veselého ľudová tradícia hovorí, že na niekdajšom hrade sa často konali poľovnícke hostiny, pri ktorých tam bývalo hlučno a veselo.
– Kňaz Juraj Holeček preslávil miestnu školu na celom Slovensku tým, že zaviedol pozoruhodnú metódu vyučovania žiakov, vďaka ktorej ich naučil čítať za šesť týždňov.
–  Pamätná tabuľa na fare dodnes pripomína organizovaný boj proti alkoholizmu v západnej Európe, ktorý začal v prvej polovice 19. storočia. Zakladali sa spolky striezlivosti, jeden vznikol aj vo Veselom.
– Pri prechode frontu počas druhej svetovej vojny padli v bojoch vo Veselom traja Nemci a 23 ruských vojakov, ktorých pochovali na miestnom cintoríne. Neskôr ich exhumovali a previezli na bratislavský Slavín.
– Do roku 1949 ohlasoval obecné správy bubeník. Jeho funkcia bola zrušená zavedením miestneho rozhlasu.
–  Pamätník Štefanovi Moysesovi slávnostne odhalili v r. 1971. Na betónovom podstavci je osadená kovová busta, ktorej autorom je akademický sochár Valér Vavro z Piešťan.
– Počas osláv 150. výročia narodenia Štefana Moysesa odhalili pamätnú tabuľu na jeho rodnom dome. Slávnostné uvedenie známky s Moysesovým portrétom, ktorú vydalo Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácii SR na počesť 200. výročia jeho narodenia, bolo 16. januára 1997.
– Širokému okoliu je známe protibúrkové delo, ktoré je umiestnené v ovocinárskej škôlke, aby chránilo úrodu, a je jediné na Slovensku.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 16. marca. V tento deň sa v Hronských Kosihoch v roku 1943 narodil a 21.11.2008 v Piešťanoch…
  • 16.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dobrovoľní hasiči z Pobedima si vynovili kuchyňu. Nové spotrebiče aj linku už naplno užívajú, rekonštrukcia i zariadenie priestoru, kde si…
  • 16.03.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je utorok 19. marca. Tento deň je Sviatkom sv. Jozefa. Meniny má Jozef.
  • 19.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 18. marca. Tento deň je Medzinárodným dňom planetárií. Meniny má Eduard.
  • 18.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 19. marca 2024
Meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav