Zrakovo postihnutí cyklisti medailoví

  • Šport / Ostatné športy
  • 14. septembra 2010, 09:44
  • Autor:(šg)

PIEŠŤANY –
Vrcholom tohtoročnej sezóny pre zdravotne postihnutých cestných cyklistov boli majstrovstvá sveta UCI v kanadskom Baie-Comeau. Zúčastnilo sa na nich rekordných 324 športovcov zo 40 krajín. Vo výbere Slovenska nechýbali ani Ostrovčania Vladislav Janovjak a Róbert Mitošinka, štartujúci za CK Piešťany.

Časovka jednotlivcov i cestné preteky s hromadným štartom sa išli na 11,4 km dlhom okruhu. Táto trať na pobreží Atlantického oceánu bola jednoznačne najťažšia zo všetkých doterajších na MS. Slovenský tandem Janovjak – Mitošinka obsadil v kategórii zrakovo postihnutých 12. miesto so stratou 1:40,13 min na víťaznú španielsku dvojicu Leal – Morales. Po neúspechu v časovke boli cestné preteky tandemov ich poslednou nádejou na medailové umiestnenie. Vladislav Janovjak s pilotom Róbertom Mitošinkom síce nastupovali na štart v pozícii lídra svetového rebríčka, no o poradí na MS sa rozhodovalo priamo na trati. Deväťkolové preteky merali celkove 102 km. Pelotón sa roztrhal až vo štvrtom kole, v ktorom sa rozdelil na tri skupiny. V prvej ostali všetci favoriti, vrátane našich. V siedmom kole sa pokúsili o únik Holanďania, ktorí si vytvorili 30-sekundový náskok. „Pelotón ich však pomerne rýchlo dostihol a v predposlednom ôsmom kole sa Vlado s Robom rozhodli o únik.

Ich nástup v kopci nikto z hlavnej skupiny nezachytil, chalani sa všetkým postupne vzďaľovali a do posledného kola vchádzali s takmer 50-sekundovým náskokom. Šanca na prvé miesto bola v tej chvíli vysoká. Stíhať sa ich vydala len veľmi silná talianska dvojica Ivano Pizzi – Luca Pizzi. Taliani našich dostihli kilometer pred cieľom a do cieľovej rovinky vošli oba tandemy spolu. O víťazovi rozhodol až záverečný špurt, v ktorom mali viac síl Taliani. Janovjakovi s Mitošinkom tak ušiel titul majstrov sveta o jedinú sekundu. Napriek tomu im po pretekoch prišli k perfektnému výkonu a odvážnemu úniku zagratulovať mnohí tréneri a jazdci z ostatných tímov,“ opísal nám záver pretekov vedúci slovenskej výpravy na MS Branislav Režňák.

Dvojici Janovjak – Mitošinka patrí v svetovom rebríčku výborné druhé miesto, no zaútočiť na celkové prvenstvo môžu ešte koncom septembra na pretekoch Európskeho pohára v Prahe.  

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 6. mája 2024
Meniny má Hermína, zajtra Monika