ZÁHRADA: Cibuľoviny sadíme na jeseň

  • Nezaradené
  • 14. septembra 2010, 23:39
  • Autor:

Odborník Jozef Šimko zo Strednej odbornej školy záhradníckej v Piešťanoch radí, ako si dopestovať tulipány a narcisy.

Cibule a hľuzy slúžia ako zásobné orgány umožňujúce prezimovanie. Patria sem cibuľoviny, ktoré kvitnú na začiatku jari, potom na konci jari a začiatku leta. Tieto sú spravidla odolné voči zime, to znamená, že môžu zostať v pôde. Cibule sa vysádzajú do priepustnej, na živiny bohatej pôdy. Vysádzame ich na slnečné miesto v jeseni. Vysádzajú sa trikrát tak hlboko, ako je ich výška. Pred vysádzaním zapracujeme do pôdy kompost alebo organické hnojivo, prípadne anorganické zásobné hnojivo. Aby rástli do krásy, potrebujú pravidelnú výživu. Počas kvitnutia sa pridáme tiež organické hnojivo. Najznámejšími cibuľovinami sú tulipány a narcisy.

Tulipány sú cibuľovinami s najjednoduchším postupom pestovania. Na jar ozdobia každú záhradku. Práve teraz ich môžete začať vysádzať. Tulipány pochádzajú z Ázie, odkiaľ sa rozšírili do južnej Európy. Veľké množstvo ich rastie v Malej Ázii, Afganistane, Iraku, Iránu i Sýrii, kde vo voľnej prírode dokážu rásť i na extrémnych stanovištiach s krutými zimami a horúcimi suchými letami. Ani šľachtené odrody nie sú príliš náročné. Sú mrazuvzdorné, dobre sa im darí aj na otvorenom slnečnom stanovišti. Na pôdu nemajú osobitné nároky, potrebujú však, aby bola dostatočne priepustná. Množia sa dcérskymi cibuľami, semenami len pri šľachtení. Tulipány vysádzame od septembra do konca októbra. Skoršie výsadba sa neodporúča, pretože pri vyšších teplotách sa zvyšuje riziko napadnutia cibule fuzáriovou hnilobou. Pôda by mala byť prekyprená do hĺbky asi 20 cm. Cibule sadíme tak hlboko, aby vrstva zeminy nad nimi bola 12-15 cm, vzdialenosť medzi nimi asi 10 cm. Hlbšie výsadba ochraňuje cibule pred prílišným kolísaním teplôt a vysychaním. Ak ich zasadíme plytko, budú sa viac rozdeľovať a narastú do menších veľkostí. Šľachtené odrody je potrebné každoročne vyberať.

Narcisy sú náročnejšie na pestovanie a potrebujú pred zimou zakoreniť. Preto ich vysádzame skôr. Ak sa rozhodnete pestovať týchto poslov jari, najvhodnejší čas na ich výsadbu je v druhej polovici augusta až v polovici októbra. Vyberte im slnečné stanovište so zdravou, dobre priepustnou pôdou, s neutrálnou reakciou a aspoň s poldenným slnečným svitom. Najvhodnejšia je pôda v starej sile, to znamená, že nesmie byť čerstvo hnojená žiadnym organickým hnojom ani kompostom. Pred sadením cibúľ ju hlboko skyprite, ak je veľmi hlinitá, môžete na zlepšenie štruktúry použiť hrubší, zrnitý riečny piesok alebo jemný štrk. Cibule saďte do hĺbky 15 cm, čím sa rozumie vrstva zeme nad ich špičkou, v riadku na vzdialenosť 10 cm. Po výsadbe je vhodné cibule poliať, aby rýchlo zakorenili. Ak je jeseň veľmi suchá, opäť ich polejte ešte pred príchodom zimy. Dostatok vlahy doprajte aj cibuliam, ktoré ste z pôdy nevyberali. Na rozdiel od tulipánov ich nevyberáme každoročne. Vhodným výberom odrôd predĺžime trvácnosť kvitnutia aj na niekoľko mesiacov.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel