Pokrstili Hrozby a nádeje sveta do roku 2050

  • Kultúra a spoločnosť
  • 14. septembra 2010, 14:47
  • Autor:Viera Dusíková

PIEŠŤANY – Viete si predstaviť, ako asi bude vyzerať svet i krajina, v ktorej žijeme v roku 2050? Čo budú robiť naši vnukovia? Budú mať dostatok jedla? Vody? Aká bude ich morálka? Aj o tom pojednáva publikácia Hrozby a nádeje – fakty, trendy a súvislosti vývoja sveta do roku 2050 autorov Juraja Staška a Rolanda Kánika z Piešťan.

Jej slávnostné uvedenie sa uskutočnilo v Galérii Fontána minulý piatok podvečer. Autorov i knihu predstavil psychológ Vojtech Haring. O futurológii, ktorej sa obaja muži venujú dlhé roky, ale aj o málo známych, často i znepokojujúcich faktoch aj nádejach porozprával Juraj Staško. Ku knihe si vzal pohár vody. Mala byť symbolom. Pretože práve vodou, bez ktorej život na našej planéte nemôže jestvovať, mienil knihu „pokrstiť“.

„Azda najzaujímavejšie v tejto publikácii je to, že kvantum informácií v nej zhrnutých domýšľame v najširších súvislostiach. Niektoré vzbudzujú veľké nádeje, ale súčasne vykresľujú reálne hrozby, ktoré sa netýkajú len budúcich generácií, ale aj súčasníkov,“ uviedol Staško.
((myvideo:1))

Autori zhrnuli množstvo údajov o svetovej populácii, práci a zamestnanosti, o sociálnych rozdieloch, klimatických zmenách a životnom prostredí, o vode, výžive
a zdraví, o energiách i surovinách, ale i vede a technike, o hospodárskom raste a finančných trhoch, o školstve i vzdelávaní, o rodine a výchove mládeže, ale aj o doprave, bývaní a urbanizácii. Poukazujú na veľmi nádejné cesty vo vede, technológiách, v medicíne, v bývaní, rozvoji miest či v doprave, ale súčasne varujú pred reálnymi hrozbami, ktoré často pramenia z medziľudských vzťahov založených na ekonomickom chápaní kvalít života.

Kniha je aj o kultúre, morálke a kriminalite, prenikaní do kozmu, o globálnych hrozbách a medzinárodných vzťahoch, no sú v nej uvedené aj chúlostivé témy, ako je súperenie náboženstiev a ideológií. „Túto knižku neprečítate jedným dychom, nie je to žiaden pútavý román. Jej čítanie je náročnejšie, mohla by poslúžiť ako študijný materiál a komu sa páči žáner sci-fi, nájde v nej aj dva futurologické scenáre roku 2050 hovoriace o dynamickej rovnováhe a globálnej kríze,“ uviedol na záver Juraj Staško.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel