Ratnovce: Zomrelých vozia na cintorín výťahom

  • Spravodajstvo / Región
  • 13. septembra 2010, 09:43
  • Autor:S použitím materiálov obce napísal Štefan Gregorička

RATNOVCE – Hľadáte tip na výlet alebo informácie o okolitých obciach? Možno vás inšpiruje seriál Piešťanského týždňa o potulkách regiónom, v ktorom postupne predstavíme všetky obce nášho regiónu. Teraz nasledujú Ratnovce.

Ratnovce v číslach:
 991 – počet obyvateľov
 830 ha – rozloha chotára
 r. 1240 – prvá písomná zmienka
 r. 1920 – súčasný názov obce

Prierez históriou


Chotár Ratnoviec bol osídlený už v staršej dobe kamennej. Našli sa tu kosti z mamuta i divého koňa. Poloha pri rieke Váh spolu s úrodnými poliami a blízkymi lesmi boli ideálnym miestom na osídľovanie. Dokazujú to aj pohrebiská z 9. a 10. storočia nášho letopočtu. Prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1240, kedy sa uvádza ako terra Ratun. V roku 1406 sa volala Rathon, neskôr Ratnocz, v roku 1808 sa už vyskytuje názov Ratnowce, potom Rattnóc a od roku 1920 má obec terajší názov. Počas 770-ročnej histórie obec viackrát zmenila majiteľov. Vlastnili ju napríklad Amadeovci, Brunšvikovci či Erdödyovci.

Obecné symboly


Erb obce pozostáva z červeného štítu, v ktorom stojí postava zlatovlasej svätej Margity Antiochijskej v striebornom zlatom lemovanom rúchu a odetá v zlatom plášti. Pravou rukou si kladie na hlavu zlatú korunu, v ľavej drží pred sebou zlatý latinský ďatelinkovitý kríž. Najstaršia zachovaná pečať Ratnoviec je z roku 1719. Má guľatý tvar a v kruhopise je názov RATNOVEC 1719. V pečatnom poli je postava ženy, po stranách ktorej sú iniciálky M a A. Vlajka obce pozostáva zo šiestich pruhov – po dvoch červených, bielych a žltých – a je ukončená tromi cípmi.

Oplatí sa vidieť


Ratnovce sa okrem kostola s výnimkou prícestných krížov a zopár sôch svätcov nemôžu pochváliť významnejšou historickou stavebnou pamiatkou. Najstaršou je jednoloďový ranogotický Kostol sv. Margity Antiochijskej, ktorý sa nachádza na začiatku cintorína na návrší nad obcou a vedie k nemu 118 schodov. Bol postavený v roku 1320. Spodná časť veže a obvodové múry pochádzajú v 13. storočia. V druhej polovici 17. storočia dali vežu znova vybudovať zemani Andrej a Štefan Škrabalovci. Andrej je v kostole aj pochovaný. Svedčí o tom aj doska z roku 1700. Kostol bol prestavaný v 18. a 19. storočí a v tomto tisícročí dostal novú strechu i fasádu. V obci sa nachádzajú aj sochy Svätej trojice a sv. Floriána. Raritou Ratnoviec je výťah pre nebožtíkov. Postavili ho z dôvodu, že z dediny vedie na cintorín takmer 120 schodov a cesta k nemu aj s truhlou by bola obtiažna. Kým pozostalí sa presunú na cintorín po strmých schodoch, truhlu s nebožtíkom vyvezú až ku kostolíku.

Ratnovce dnes


V obci sú vybudované všetky inžinierske siete s výnimkou kanalizácie. Ratnovčanom sa v poslednom období podarilo úspešne zrealizovať niekoľko investičných akcií. Tou najvýznamnejšou bola plynofikácia obce, vďaka ktorej majú plyn na 340 odberných miestach. „Vďaka tomu kúria plynom nielen naši občania, ale aj v materskej i malotriednej škole, v sále kultúrneho domu i v budove obecného úradu. Nové plynové kúrenie v spomínaných obecných budovách nás stálo 600 tisíc vtedajších slovenských korún. Výmenou plastových okien v sále kultúrneho domu zasa ušetríme ročne veľa peňazí za kúrenie,“ pochválil sa nám starosta Martin Adamča.

V obci sa snažia ušetriť aj tým, že niektoré akcie si robia svojpomocne. Takouto formou pribudlo 1200 m2 chodníkov pre chodcov i cyklistov zo zámkovej dlažby v smere od obecného úradu po štadión. Teraz zasa robia podobným spôsobom chodníky aj v novej časti cintorína. „Ak by sme si to dali urobiť dodávateľsky, zaplatili by sme 73 eur za meter štvorcový, takto nás to stálo len niečo vyše 43 eur,“ prezradil nám starosta. Obec pomohla aj pri rekonštrukciu kostolíka, v rámci ktorej pribudla nová fasáda a škridla na streche.

V priebehu tohto mesiaca chcú natrieť strechu na budove „kulturáku“ a rekonštrukcie sa v tomto objekte dočká aj kuchynka, na ktorú získala obec dotáciu päťtisíc eur. Vymeniť treba aj 120 bodov obecného osvetlenia a plánuje sa i revitalizácia centrálnej zóny obce. V Ratnovciach vyrastajú v súčasnosti dva nové stavebné obvody. Ten v lokalite Medzi Váhmi je súkromný a druhý, na Kapustniciach a Piešťanskej ulici, sa bude stavať pod patronátom obce. Tá zabezpečí vybudovanie všetkých potrebných inžinierskych sietí. Keďže tento stavebný obvod je na rozhraní katastrov Banky a Ratnoviec, stavať tu budú občania oboch obcí.

Spoločenské vyžitie


V Ratnovciach je to so spoločenskými organizáciami skromnejšie. Okrem futbalistov tu funguje už len spevácka skupina Ratnovské spievanky. V obci sú aj poľovníci, ale tí sú členmi združenia v Sokolovciach. Obec však každoročne poriada pre svojich občanov niekoľko zaujímavých akcií.

Zaujímavosti

  • V chotári Ratnoviec sa nachádzajú dva ostrovy travertínov z rozhrania treťohôr a štvrtohôr.

  • Po osmanskom vpáde na začiatku 17. storočia zostalo v obci len deväť domov.

  • Ratnovce boli dlhé storočia poľnohospodárskou obcou, no darilo sa tu aj pestovaniu viniča, z remeselníkov mlynárom a kamenárom. Na miestnom potoku boli dokonca dva mlyny.

  • Jednou z najstarších častí Ratnoviec je Bodona, do ktorej patrí aj kostol.

  • V obci je aj rómska osada, v ktorej je evidovaných 90 Rómov, no v žije ich v nej asi sto. Drvivá väčšina z nich je nezamestnaná.

  • Most cez potok Hlavina začali stavať v roku 1948.

  • Vďaka miestnemu roľníkovi Ľudovítovi Valovičovi sa môžu Ratnovce pochváliť aj bohatou kronikou. Začal ju písať v roku 1951, no s údajmi od roku 1946. Námety do kroniky čerpal aj od občanov.

  • Ratnovce síce nemajú tenisový klub, no napriek tomu sa môžu pochváliť reprezentantmi. Je ňou súčasná fedcupová reprezentantka Slovenska Magdaléna Rybáriková.

  • V minulom storočí sa darilo v obci viacerým spoločenským organizáciám. Jednou z nich bol aj divadelný súbor Drotár, ktorého zakladateľom bol v roku 1960 Karol Sučič.

  • V Ratnovskej zátoke sa nachádza vodnolyžiarsky vlek, ktorý bol postavený ako druhý na Slovensku. Konali sa tam viaceré významné medzinárodné podujatia, na ktorých štartovali aj majstri sveta.

  • Obec si v tomto roku pripomenula 770. výročie prvej písomnej zmienky. Pri tejto príležitosti sa uskutočnili oslavy, v rámci ktorých dostala každá rodina, ktorá si riadne platí obecné dane, dva lístky na guláš a občerstvenie.

  • Ratnovce sa môžu pochváliť až šiestimi 90-ročnými občanmi. Najstaršou je 91-ročná Magdaléna Žambová. Z mužov je najstarším Ján Ušák (90).

  • Výťah pre nebožtíkov teraz využívajú na prísun materiálu aj pracovníci, ktorí robia na cintoríne chodníky zo zámkovej dlažby.

Najznámejšia Ratnovčanka je tenistka


Hoci v Ratnovciach nemajú tenisový oddiel, ich najznámejšou obyvateľkou je čoskoro 22-ročná Magdaléna Rybáriková. S tenisom začala ako osemročná v TK Kúpele Piešťany a farby tohto klubu reprezentuje dodnes, hoci je členkou Národného tenisového centra v Bratislave. Magdaléna má na svojom konte množstvo úspechov. Už ako 14-ročná vyhrala juniorský turnaj hráčok do 18 rokov v Miškolci, vo svojej zbierke má aj bronzovú medailu z dvojhry na ME v Belgicku. Jej najväčším úspechom v juniorskej kategórii bola finálová účasť vo Wimbledone v roku 2006.

V ženskom profitenise sa pohybuje už päť rokov. Najlepší výsledok na okruhu WTA Tour dosiahla vlani na turnaji v anglickom Birminghame, kde vyhrala dvojhru. Vďaka tomu si zahrala aj na prestížnom turnaji šampiónok na indonézskom ostrove Bali. Rybáriková má na konte aj niekoľko prvenstiev na turnajoch ITF. Je členkou fedcupového družstva žien Slovenska. Na grandslamoch sa dostala medzi ženami najďalej na US Open, kde si v rokoch 2008 a 2009 zahrala tretie kolo. Na práve prebiehajúcom ročníku sa jej v New Yorku viac darilo vo štvorhre, v ktorej postúpila do tretieho kola. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav