Museli zomrieť dvaja mladí ľudia?

  • Kultúra a spoločnosť
  • 12. septembra 2010, 10:52
  • Autor:Štefan Gregorička

PIEŠŤANY – Jedenásty september vošiel do svetovej histórie hlavne vďaka teroristickému útoku na budovy Svetového obchodného centra v New Yorku, známeho pod názvom Dvojičky.

No nielen Američania, ale aj obyvatelia Piešťan si 11. september pripomínajú v súvislosti s tragédiou. Bolo to práve 11. septembra 1985, teda pred štvrťstoročím, keď v piešťanskej Tesle vypukol požiar, ktorý si vyžiadal dva mladé ľudské životy. Obeťami boli tridsiatnici Milan Stríženec a Dušan Bartovic. Milana som poznal osobne, pretože ako „večernisti“ sme spolu drali školské lavice na piešťanskej SPŠE. Milan bol skromný človek a zanietený turista. V čase tragédie bol v najvzdialenejšej miestnosti, a keď zistil, že všetko okolo neho horí, už nemal šancu na záchranu. Dušan, hoci ho plamene priamo nezasiahli, tiež nemal toľko šťastia ako jeho ďalší kolegovia, ktorí sa aj cez plamene dokázali dostať z horiaceho pekla do bezpečia. Kým Milan bol slobodný, po Dušanovi zostala manželka a trojročná dcérka Lucia.

Dnes, po štvrťstoročí, si na túto bolestnú udalosť spomínajú Dušanovi najbližší takto: „Dušan išiel po skončení priemyslovky pracovať do Tesly Orava. Keď však začali vyrábať licenčné japonské čipy v Piešťanoch, vrátil sa aj s rodinou do rodného mesta. V čase tragédie mal dokonca dovolenku. Musel si však vybaviť nejaké ‘papiere‘ a to sa mu napokon stalo osudné. Šatňa na poschodí bola drevená a pod železnými schodmi, ktoré z nej viedli dolu, bol uskladnený vysoko horľavý materiál. Ten sa údajne od nedopalku z cigarety okamžite vznietil a všetko bolo zrazu v plameňoch. Schody však boli v tom momente jediným možným východom, pretože ďalšie dva únikové boli v tom čase zamknuté. Keďže boli zamrežované, nedalo sa cez ne ujsť. To bol zrejme hlavný dôvod, prečo museli obaja zahynúť,“ spomína si na tragické okamihy spred štvrťstoročia brat jednej z obetí, Ivan Bartovic.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava