V Ostrove uvarili najchutnejší guláš Trebatičania

  • Spravodajstvo / Región
  • 7. septembra 2010, 11:24
  • Autor:Štefan Gregorička

OSTROV – Námestie pred Sedliackou stodolou v Ostrove bolo dva dni centrom prvého ročníka Dožinkových slávností. Tie organizátori spojili so súťažou vo varení guláša. Okrem neho sa podávala sa aj živánska.

Odovzdali dožinkový veniec


Podujatie sa začalo už v piatok podvečer odovzdaním dožinkového venca do rúk podpredsedu PD v Ostrove Vladimíra Tonkoviča. V rámci svojho dožinkového pásma mu ho priniesli členovia folklórneho súboru Krakovienka. Večer vyhrávala na námestí populárna Vavrinecká trojka. V sobotu si prišli na svoje predovšetkým vyznávači dobrého guláša, súťažne ho varili štyri družstvá – z Ostrova, Trebatíc, Vrbového a Piešťan. „Cieľom našej akcie je oživiť tradície našich predkov. Aby bola atmosféra podujatia čo najvernejšia, súčasťou dožiniek u nás bola aj výstava viacerých historických poľnohospodárskych strojov. Diváci tu mohli obdivovať napríklad traktor Zetor 25, ktorý nám zapožičal Peter Jankech, no bola tu aj kosačka obilia z PVOD Kočín či trimer – stroj na čistenie obilia. Verím, že našim občanom sa akcia páčila,“ povedala nám jedna z organizátorov podujatia a starostka Ostrova Dana Borovská.

Spokojný bol aj ďalší organizátor a šéf Sedliackej stodoly, Ján Kováč. „Aby boli dožinky ešte zaujímavejšie, rozhodli sme sa zorganizovať súťaž vo varení guláša. Práve vďaka tejto súťaži mohli hostia ochutnať nie jeden, ale hneď štyri druhy. Pôvodne mal súťažiť aj náš kuchár zo Sedliackej stodoly Adam Blanárik, no v rámci fair-play sme ho radšej do súťaže neprihlásili. To preto, aby nás niekto nepodozrieval, že mu bude hodnotiaca porota nadŕžať,“ zdôvodnil tento krok Ján Kováč. Ten po dovarení gulášu odobral od jednotlivých družstiev vzorky a členov poroty vybral spomedzi prítomných hostí.

Najlepší boli Trebatičania


Porotcovia označili za najlepší guláš ten, ktorý uvarilo družstvo z Trebatíc. Tvorili ho manželia Stanislava a Andrej Vargovci, ďalej Eduard Jankech a starosta obce Juraj Valo, ktorý mal nad nimi dohľad… Trebatičania odsunuli na druhé miesto domácich Ostrovčanov, ktorí varili v zostave Miloš Žažo, Luboš Valo a Jaroslav Blaško. O punc medzinárodnosti súťaže vo varení guláša v Ostrove sa postaralo družstvo Petra Drahovského. Mal v ňom nielen svoju dcéru Adrianu, ale aj jej priateľa Mária Schnaudera z rakúskeho St. Pöltenu. „Práve Mário mi poradil, aby sme okrem tradičných surovín pridali do guláša aj muškátový orech. Jeho pridaním mal guláš trochu inú chuť. Niekto má zasa rád štipľavý guláš. Ja ho však nerobím, pretože nie každý má rád štipľavé. Keď bude niekto chcieť ostrejší, dá si doň zavárané feferónky, ktoré máme k dispozícii,“ poodhalil nám svoje gulášové tajomstvo Peter Drahovský.

Najväčšiu šancu predať svoj guláš mali, samozrejme, víťazní Trebatičania, no napokon sa minulo všetkých 130 litrov, ktoré dohromady družstvá navarili. Tí, ktorým sa neušlo, si budú musieť počkať do budúceho roku, kedy by sa mala akcia zopakovať. Druhou možnosťou je prísť na Kapustové hody v Trebaticiach, kde bude podobná súťaž tiež.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín