ZÁHRADA: Živý plot – dekorácia i skrýša

  • Nezaradené
  • 1. septembra 2010, 11:23
  • Autor:jš

Odborník Jozef Šimko zo Strednej odbornej školy záhradníckej v Piešťanoch radí, ako vypestovať a udržiavať živý plot.

Vhodne navrhnuté živé ploty môžu zmeniť záhradu na nepoznanie. Okrem toho, že sú dekoratívne, dokážu zaujímavo oddeliť priestory alebo ohraničiť pozemok a chránia naše súkromie pred nežiaducimi pohľadmi. Zároveň prispievajú aj k zlepšeniu životného prostredia v záhrade – živý plot dokáže absorbovať prachové častice, zvyšuje vzdušnú vlhkosť a čiastočne pôsobí aj ako protihluková bariéra.

Pri výbere drevín na živý plot je dôležitý nielen ich vzhľad, ale najmä požiadavky konkrétneho druhu na pôdne, svetelné a vlhkostné pomery. V živom plote z opadavých drevín použite aj vždyzelené dreviny a kry, aby i v zime plnil svoje funkcie. Živý plot môže byť tvarovaný alebo voľne rastúci. Na strihanie sa používajú špeciálne plotové nožnice alebo krovinorezy. Dbajte na to, aby bol živý plot dolu o 0,20 až 0,50 m širší ako hore a aby boli jeho steny šikmé. Táto zásada však neplatí pre nízke strihané ploty.

Voľne rastúce živé ploty sú prirodzenejšie, menej náročné na údržbu a potešia kvetmi, farebnými listami, niektoré i plodmi. Nevyžadujú si pravidelný rez, robia sa len zmladzujúce a udržiavajúce rezy. Vzhľad živého plota treba prispôsobiť architektúre domu – napríklad moderný dom so strohým vzhľadom vhodne doplnia strihané vždyzelené nízke kríky, dom vo vidieckom štýle najlepšie dotvoria voľne rastúce kvitnúce dreviny. Tvarované živé ploty sú tiež typickou súčasťou niektorých historických záhrad.

Živý plot treba prispôsobiť aj tvaru pozemku a spôsobu využitia priestoru – nízke živé ploty sa používajú ako obruby alebo náhrada za oplotenie, živé ploty z ihličnanov tvoria pekné pozadie trvalkovým záhonom. Živý plot môže aj zakryť nepekné miesta a objekty alebo oddeliť jednotlivé časti záhrady. Ak chcete na oplotenie použiť súčasne živý plot i drevenú alebo inú konštrukciu, mali by ste dodržať správnu vzdialenosť medzi nimi.

Živé ploty – hlavne listnaté – sú obľúbeným miestom pre vtáky a poskytujú skrýšu pre ježkov a ďalšie zvieratá. Skôr teda, než začnete strihať, presvedčte sa, či váš živý plot nemá nejakých obyvateľov. Stále zelené živé ploty z tují, cypruštekov alebo tisu znášajú takmer každý strih a môžu sa skracovať prakticky po celé leto. Vyhýbajte sa ale horúcim dňom, pretože inak rastliny v mieste rezu príliš rýchle vyschnú a dostanú „úpal“. Rovnako aj stále zelený krušpán hustne a rastie do krásy až rezom.

Aj v tomto prípade je najvhodnejšie na rez obdobie medzi májom a augustom. Listnaté dreviny, ako napríklad vtáčí zob, hraby a dráče, sa strihajú od polovice januára do konca marca v závislosti od poveternostnej situácie. Ďalší rez sa odporúča v auguste. Plot potom na krátku dobu pozastaví svoj rast. Po chvíli však opäť zosilnie a krásne, kompaktne sa rozbujní.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek