Blog Jozefa Malíka: Smutný príbeh sobotňajšej noci.

  • Blogy / Blogy
  • 31. augusta 2010, 16:12
  • Autor:

„Vandali v Piešťanoch opäť vyčíňali.“ Môžeme to počuť, čítať a hlavne vidieť všade naokolo, skoro po každom víkende. Dolámané lavičky, poohýbané značky, rozkopané koše, posprejované nové steny umeleckými nápismi typu „Žofka ľúbim ťa…“, vylámané stromy a všade plno odpadkov.

Téma, ktorá je všeobecne známa nielen v Piešťanoch, ale keďže tu žijem, konkrétne myslím ľudí, ktorí sa tejto činnosti venujú práve v našom meste. Otázka znie: „Čo vedie mladých k tomu, aby takýmto úbohým spôsobom ničili majetok nás všetkých?“ Či platí pravidlo, že z cudzieho krv netečie? Ale nie je tomu celkom tak, keďže je to aj ich majetok. Aj oni, resp. ich rodičia platia dane, za ktoré sa robí údržba nášho mesta. Je však smutné, že sa musia vynakladať prostriedky na odstraňovanie takýchto škôd, na miesto toho, aby sa tieto peniaze použili na ďalšie zveľaďovanie nášho okolia. Každý z nás má právo povedať: „Toto je moje mesto“, a preto by sa mal k nemu patrične správať. Možno je to práve nízke sebavedomie dotyčných a tým aj ich potreba dokazovania si svojej nadradenosti nad niečím alebo niekým. „Pozor, teraz idem ja a nič mi nebude stáť v ceste! Ja si môžem dovoliť všetko, lebo ja som tu predsa pán!“
Kde hľadať príčinu? Je to problém rodičov, že sa nedostatočne venujú svojim deťom a nevedú ich k tomu, aby si náležite uvedomovali dôsledky svojho konania? Je to problém pedagógov alebo politikov? Každý nech si odpovie sám a nájde svojho vinníka. Myslím si, že je na čase prestať sa na niečo hrať a žiť sebecky, pretože je smutné, že v dobe, kedy sa chválime obrovskými vedomosťami a technickou vyspelosťou, sme čoraz agresívnejší voči nášmu okoliu, prírode a tým aj k sebe samým. Prestaňme viniť iných a naučme sa znova žiť zodpovedne!

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín