Tip na výlet: Beckov dýcha históriou

  • Cestovanie
  • 21. augusta 2010, 10:48
  • Autor:Regina Hulmanová

Opísať beckovské historické a prírodné bohatstvo pár riadkami je veľmi ťažké. Hoci táto malá obec na Považí nemá viac ako 1500 obyvateľov, jej dôležité miesto v dejinách určovala najmä poloha. Osídlenie ovplyvnila rieka Váh, stará diaľková cesta, brod pod bralom, pastviny či les.

Beckovské územie sa spomína už za čias Veľkej Moravy a na začiatku 13. storočia bol postavený na strmom vápencovom brale strážny hrad. Najstaršiu kamennú pevnosť obohnali opevnením po celom obvode, do ktorého bola vystavaná obranná veža. Centrom sa stal palác na najsevernejšej časti hradu. Beckovský hrad v priebehu svojej histórie prešiel niekoľkými zmenami, či už prestavbami alebo vlastníckymi zmenami.

V súčasnosti patrí k najvyhľadávanejším zrúcaninám, najmä kvôli legendám viažucim sa k Beckovskému hradu. Azda jedna z najznámejších je povesť, ktorá hovorí, že názov hradu je odvodený od mena šaša Becka, ktorému dal Ctibor hrad postaviť. Povesti sa však často rozchádzajú a možno práve preto je pre mnohých táto zrúcanina príťažlivá. Hradom sa však historické bohatstvo tejto malej obce nekončí.

Nakoľko je v roku 2010 hrad pre rekonštrukciu uzatvorený, zaujímať nás bude Beckovské múzeum – stála expozícia dejín Beckova v renesančnej kúrii Ambrovec od prvého po 17. storočie, ktorá je pamiatkovým objektom obce. Vysunutá expozícia Trenčianskeho múzea je sprístupnená viac ako 20 rokov a prináša nielen podrobné informácie z dejín obce a hradu. Múzeum ponúka poznatky z tradičných remesiel Beckova a okolia, oku lahodiaca je expozícia šľachtického nábytku z okolitých kúrií a kaštieľov či prehliadka dobových dopravných prostriedkov.

Beckovská expozícia má i „výchovnú“ časť, v ktorej sa venuje spisovnému jazyku a uzákoneniu slovenčiny. Múzeum si v nemalej miere pripomína i slávnych rodákov Beckova – Jozefa Miloslava Hurbana, Ladislava Medňanského, Dionýza Štúra a iných. Hurban bol známy literát a publicista a je po ňom pomenovaná i malá planéta. Dionýz Štúr ako geológ získal na Svetovej výstave v Londýne (v roku 1862) zlatú medailu za zostavené geologické mapy. Významný slovenský maliar Ladislav Medňanský, ktorý mal ateliér na parížskom Montmartri, veľkú časť svojej tvorby vytvoril na potulkách Považím a ľudia ho poznali ako čudáka maľujúceho opilcov, tulákov a sedliakov. Alojz Medňanský s ľahkosťou vo svojich knihách pútavo sprístupnil známe i menej známe slovenské povesti. Ani týmito menami sa bohatosť histórie Beckova nekončí. Viac nám prezradí webová stránka obce.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel