Slovenské osobnosti medicíny vo svete (64): 20. storočie

  • Kultúra a spoločnosť
  • 6. augusta 2010, 15:41
  • Autor:

PIEŠŤANY – Seriál o osobnostiach so slovenskými koreňmi, ktorí dosiahli významné svetové úspechy v medicíne, pripravuje pre Piešťanský týždeň Prof. Jozef Rovenský. Aktuálne diely nájdete na internetovej stránke vždy v sobotu predpoludním. Dnešný diel je venovaný Uri Martinowitzovi a Giora Matronovitsovi.

Uri MARTINOWITZ


* 1946 Bratislava – lekár, hematológ)

Uri  Martinowitz  vyštudoval Sackler School of Medicine, ktorá patrí k Univerzite v Tel Avive. Od svojich 17 rokov slúžil v Izraelských obranných silách (IDF) na rozličných pozíciách a bol penzionovaný ako vysoký dôstojník.

Ide o významného špecialistu v hematoonkológii. Uvedenú špecializáciu získal v Sheba Medical Center, Tel Hashomer v Izraeli. Postgraduálne vzdelávanie vykonal v Royal Free and King´s College Hospital v Londýne, hlavne v oblasti diagnostiky a liečby hemofílie a krvného zrážania.

Dr. Martinowitz založil v roku 1980 Centrum pre hemofilikov v Chaim Sheba Medical Centre v Tel Hashomeri s veľkým tímom – viac ako 30 zamestnancov, ktorí sa podieľajú na liečbe všetkých foriem hemofílie a krvácavých stavov. Uvedený tím má na starosti aj pacientov s poruchami krvného zrážania. Od roku 1993 sa centrum stalo školiacim miestom pre poruchy hemostázy v rámci Svetovej federácie pre hemofíliu.

U. Martinowitz je čestným prezidentom a vedúcou osobnosťou vo výkonnom výbore World Federation of Hemophilia (WFH). Za jeho činorodú prácu pri postgraduálnom vzdelávaní, organizácii workshopov, tréningu hematológov, laborantov, chirurgov a ďalšieho zdravotníckeho personálu získal celý rad vyznamenaní doma aj v zahraničí, napr. Quality of Life Award, the Society of Law and Medicine Exemplary Physician´s Award a celý rad ďalších.

Dr. Martinowitz vyvinul nové liečebné postupy, zlepšil bezpečnosť a svojimi postupmi redukoval nákladovosť liečby krvácavých stavov. Dr. Martinowitz úzko spolupracoval aj so slovenskými lekármi v problematike hemofílie a krvácavých stavov.

Jeho publikačná činnosť je veľmi bohatá najmä v medzinárodných časopisoch s vysokým impaktom, hlavne v oblasti hemofílie, biologických adhezívnych látok, rôznych krvácavých stavov, transfúznej služby a kontroly krvácania v priebehu traumy.

Giora MATRONOVITS


* 1950 Izrael – lekár, brigádny generál (Res)

Jeho rodičia emigrovali zo Slovenska vo februári 1949. Giora Matronovits je bratom Uriho Martinowitza. Štúdium na Lekárskej fakulte Sackler Univerzity v Tel Avive ukončil v roku 1975. Pri práci v Sheba Medical Center v Tel Hashomeri sa špecializoval na odbor neurológia. Hodnosť MPA získal na Kennedyho fakulte Harvardskej univerzity.

Ďalej absolvoval National Security College a v roku 1998 dosiahol hodnosť MPSci. Venoval sa vojenskej medicíne a dosiahol hodnosť chirurga generála Izraelských obranných síl (brigádny generál). Je zakladateľom a editorom The Journal of Israeli Military Medicine.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava