V Šalgovciach vás upúta kaštieľ z 18. storočia

  • Cestovanie
  • 4. augusta 2010, 15:47
  • Autor:Regina Hulmanová

V Piešťanoch a okolí sa nachádza viacero zaujímavých výletných lokalít. Pripomeňte si ich v krátkosti spolu s nami a dozviete sa fakty, o ktorých ste možno ani netušili. Snáď vám pomôžu pri rozhodovaní, kam vyraziť s blízkymi počas víkendu. Tento týždeň sa vydáme do Šalgoviec.

Cestou cez dedinku Šalgovce si určite všimnete krásny kaštieľ z roku 1760, postavený v barokovo-klasicistickom štýle. Nesie honosný názov The Château. Pred pár rokmi v ňom majitelia ponúkali luxusné ubytovanie. Dnes je však kaštieľ zatvorený a verejnosti neprístupný. Jeho ďalší osud je neistý, v súčasnosti je totiž na predaj. Nachádza sa v ňom honosný interiér pozostávajúci zo zdobeného nábytku z Francúzska a z habsburského obdobia, benátskych krištáľových lustrov, starožitných zrkadiel a hodvábu z východu. V kaštieli v minulosti sídlila škola, budova patrí do zoznamu národných kultúrnych pamiatok.

Z hotela vedie chodník do parku, ktorý si už zjavne pýta úpravu. Hotel Château žiari v strede obce a mohol byť krásnym miestom oddychu, prípadne miestom rozličných spoločenských podujatí s nádychom histórie. Jednou z lákavých ponúk kaštieľa bolo i usporiadanie romantickej a jedinečnej svadby v kaplnke a následne v jeho priestoroch. Výhľad z hotela ponúka pohľad na starú zvonicu so zvonom. Cestou z obce sa pred miestnym cintorínom nachádza kaplnka Božského Srdca Ježišovho z roku 1700. Kaplnka býva v júni cieľom pútnikov, ktorí sem prichádzajú z farského kostola v Ardanovciach. Púť býva spojená so svätou omšou.

Jednou z nezachovaných pamiatok obce je židovská synagóga. Židovský cintorín sa nachádza na konci dediny, prístup k nemu je sťažený a bez pomoci domácich obyvateľov ho ťažko nájdete. Ak by ste si chceli prezrieť okolie Šalgoviec, môžete si urobiť turistickú vychádzku na Starý vrch a Skalku, ktorá je zaujímavá najmä stromom týčiacim sa na jej vrchole. Z tohto vrchu je možný prístup do vedľajšej dediny Ardanovce. Zo Starého vrchu zasa v minulosti viedla cesta do Piešťan a využíval sa na ťažbu kameňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila