Pobedim: Obec s opevneným kostolom

  • Spravodajstvo
  • 30. júla 2010, 10:07
  • Autor:S použitím materiálov obce napísala Viera Dusíková

Hľadáte tip na výlet alebo informácie o okolitých obciach? Možno vás inšpiruje seriál Piešťanského týždňa o potulkách regiónom, v ktorom postupne A všetky obce nášho regiónu. V tomto čísle prinášame informácie o obci Pobedim.


Pobedim v číslach:

 1201 – počet obyvateľov
 860 ha – rozloha chotára
 r. 1355 – prvá písomná zmienka
 r. 1921 – súčasný názov obce

Prierez históriou


Prvá písomná zmienka o Pobedime pochádza z listiny napísanej v roku 1355. Týka sa hraníc osady Brunovce a Pobedim v nej uvádzajú pod menom Popeden. Prví obyvatelia začali osídľovať územie pravdepodobne v 11. a 12. storočí. Svedčia o tom nálezy keramiky a železných predmetov nájdené pri zemných prácach v Kútnarskej ulici. V roku 1392 daroval uhorský kráľ Žigmund obec spolu s ďalšími osadami vplyvnému veľmožovi Ctiborovi zo Ctiboríc, ktorý sa rozhodol v Novom Meste nad Váhom usadiť rád agustiniánov a založiť prepoštstvo. Pobedim bol cirkevným majetkom až do zrušenia poddanstva v revolučných rokoch 1848/49. Prepošstvo v obci vybudovalo správu panstva, majer, ktorý bol situovaný v blízkosti fary. Prepošstvu patril aj mlyn na potoku Dubová.

Pobedim neobišli nájazdy husitov a ani vpády Turkov a vojny protihabsburských povstaní. Ničivý bol najmä vpád Turkov v roku 1599. V roku 1601 Pobedim ľahol popolom. Cez obec prechádzali aj povstaleckí vojaci Štefana Bočkaja a začiatkom 18. storočia zase kuruci Juraja Rákoczyho II. Obyvatelia sa pred nájazdmi chránili obranným usporiadaním svojich obydlí ako i opevneným kostolom so strieľňami.

Vojnové udalosti ani ďalšie požiare a morové epidémie neochromili život tejto malebnej dedinky. Jej obyvatelia sa zaoberali predovšetkým pestovaním poľnohospodárskych plodín a chovom dobytka a oviec. V období I. ČSR sa časť obyvateľov obce vysťahovala do USA a Kanady. Časť obyvateľov našla nový domov na južnom Slovensku. Začiatkom 20. storočia v obci postavili školu a v 30. rokoch minulého storočia pribudol i katolícky kultúrny dom. Po oslobodení bol Pobedim súčasťou okresu Piešťany a po roku 1960 patril do okresu Trenčín. Dnes prináleží do okresu Nové Mesto nad Váhom.

Obecné symboly


Erb obce pozostáva z modro- zeleného štítu, v ňom je vyobrazený patrón obce – svätý Michal Archanjel s roztiahnutými krídlami aj rukami. V pravej ruke drží zlatý meč. Anjel je biely, na hrudi má skrížené zlaté stuhy, ktoré mu zdobia aj pás.

Oplatí sa vidieť


Dominantou obce je Kostol sv. Michala, ktorý je zapísaný v zozname národných kultúrnych pamiatok a patrí k pevnostným kostolom pod Malými Karpatmi. Valcovité bašty opevnenia boli v roku 1688 zmenené na kaplnky. Zaujímavý a cenný je interiér kostola. V presbytériu sa nachádza barokový hlavný oltár s plastikami svätcov v životnej veľkosti, v lodiach kostola je baroková kazateľnica a v bočných lodiach sú oltáre s plastikami a štítmi z pôvodných barokových oltárov. Klenby pokrýva hodnotná maľba od rožňavského maliara Júliusa Ádáma a na chóre sa nachádza organ majstra Martina Šašku z Brezovej z roku 1879.

Verejnosti je prístupná kaplnka Lurdskej Panny Márie a kaplnka s oltárom Sedembolestnej Panny Márie z 18. storočia. V areáli kostola je umiestnený pomník padlým v I. svetovej vojne a misijný kríž z roku 1900. V blízkosti kostola sa nachádza fara z 18. storočia. Na priečelí budovy je tabuľa venovaná slovenskému básnikovi Jánovi Hollému, ktorý tu pôsobil. Vzácnou pamiatkou je aj pôvodný habánsky mlyn. V interiéri sa zachovalo technické vybavenie z 30. rokov minulého storočia.

V západnej časti obce sa nachádza socha sv. Floriána. Kamenná plastika pochádza z roku 1762, stĺp, na ktorom je osadená, je z roku 1833. V obci sú aj sochy sv. Jána Nepomuckého a kríž s telom Ježiša Krista. Ďalšie dva kríže sa nachádzajú na cintoríne, kde sú osobitne uložené staršie kamenné a kovové náhrobníky. V chotári obce sa nachádzali aj ďalšie plastiky. Sochu sv. Vendelína zničili za II. svetovej vojny a plastiku sv. Donáta najskôr ukradli a neskôr sa značne poškodil i podstavec sochy. Pôvodnú plastiku nahradili kópiou a podstavec je v súčasnosti zreštaurovaný.

Záujemcov o národopis určite zaujme miestny Roľnícky dom z roku 1878. V súčasnosti patrí obci a na požiadanie je možné nahliadnuť do jeho izby, kuchyne, komory a obdivovať pec na pečenie chleba. V pôvodnej hospodárskej časti sú expozície národopisu a histórie obce.

Pobedim dnes


V dedine je základná i materská škola s jedálňou, do ktorej si chodia po obedy i dôchodcovia. Prednedávnom tu otvorili multifunkčné ihrisko, je tu aj moderná štvordráhová kolkáreň, futbalový štadión, zdravotné stredisko, Knižnica Jána Hollého, kaderníctvo, pošta, potraviny, pohostinstvo, pub, obchod so záhradným a priemyselným tovarom. Chodí sem aj opravár obuvi. Pobedim je plynofikovaný, no nemá obecný vodovod a kanalizáciu.

„Máme schválený projekt na rekonštrukciu verejného osvetlenia a v týchto dňoch prebieha rekonštrukcia hasičskej zbrojnice. Na obidva projekty sme získali peniaze z fondov Európskej únie, obec prispieva čiastkou piatich percent. Zbrojnica aj osvetlenie by mali byť hotové v nasledujúcom roku,“ povedal nám starosta Martin Lednický. „Okrem toho pripravujeme výstavbu vodovodu Podolie-Očkov-Pobedim z fondov EÚ, ktorý je v schvaľovacom procese. Túto stavbu realizujú Trenčianske vodárne a kanalizácie,“ dodáva starosta.

Spoločenské vyžitie


Asi najveselšie býva v tejto dedinke počas hodovej zábavy, ktorá sa koná vždy okolo sviatku sv. Michala, teda 29. septembra. Vtedy tu koncertuje dychovka. V obci poriadajú dve výstavy. Jedna je spojená s históriou a súčasnosťou Pobedima, na druhej záhradkári, drobnochovatelia i družstvo vystavujú svoje produkty a výpestky. Jednota dôchodcov je najaktívnejšia počas fašiangov a Mikuláša, obec pripravuje stretnutia pre svojich dôchodcov v novembri. Aktívni sú aj miestni hasiči, ktorí spolupracujú i s farnosťou. Na Veľkú noc odetí v uniformách nosia baldachýn a držia stráž pri Božom hrobe.

A keď farár symbolicky umýva nohy apoštolom, v Pobedime ich nahrádzajú zvyčajne hasiči. Hasiči poriadajú a zúčastňujú sa súťaží, dokonca medzinárodných. V tejto obci dvakrát do roka organizuje miestna pobočka Slovenského Červeného kríža odber krvi. Veľmi aktívni sú rybári, ktorí v peknom prostredí vodnej nádrže Zástodolie organizujú dvoje rybárske preteky aj vianočný výlov rýb. Miestne poľovnícke združenie zasa pomáha pri organizovaní Detského dňa, ktorý by sa nezaobišiel bez streľby zo vzduchovky. V dedine sú aktívni aj futbalisti, kolkári a cvičenky TJ Sokol. Na futbalovom ihrisku bývajú kynologické výstavy aj preteky a Pobedim má tiež aktívny hokejový klub.

Zaujímavosti


  • V rokoch 1808-1811 pôsobil v Pobedime kňaz Ján Hollý. V tom čase mali filiálku v Hornej Strede a známy slovenský básnik dochádzal na omše do Hornej Stredy na koni. Zviera ho však príliš neposlúchalo, raz ho kôň zhodil do blata a vody a Hollý v mokrej reverende odslúžil omšu. Ktovie, či počiatky jeho neskorších reumatických chorôb nesiahajú so tohto obdobia? Jedno je však isté – Selanky a Eneidu tvoril Ján Hollý v Pobedime.

  • V Pobedime sa nachádza najvýznamnejšie nálezisko slovanských platidiel – hrivien. Jedna z hrivien sa nachádza aj v múzeu železa v Japonsku.

  • Ak sa pozriete bližšie na hradby Kostola sv. Michala, nájdete v nich strieľne a do areálu svätostánku sa vchádza cez vežovitú bránu, čo pripomína pevnosť. Pravdepodobne mala slúžiť ako bašta pred útokmi nepriateľa v čase tureckých vojen a povstaní, delostrelecké gule sa však jeho hradieb nedotkli. V kostole sú štyri kaplnky a jedna z nich – v blízkosti školy – sa kedysi používala ako kostnica. Sem ukladali Pobedimčania kosti zo starších hrobov. V súčasnosti je to kaplnka Lurdskej Panny Márie.

  • Voľakedy si múdri dedinčania zavlažovali okolité kapustové polia vodou, ktorú dômyselne odviedli z potoka Dubová. Dubová slúžila aj na „podháňanie“ urbárskych lúk v lokalitách Bočan a Háj.

  • Už v prvej tretine dvadsiateho storočia žil v Pobedime kníhviazač Jozef Klimo, ktorý obnovoval a viazal viaceré modlitebné knižky. Jeho knihovnícky lis je v múzeu v Novom Meste nad Váhom.

  • Okrem čipkárky Márie Mizerákovej, ktorá sa do kroja oblieka len príležitostne, keď prezentuje  svoje  nádherné čipky na rôznych podujatiach doma aj v zahraničí, v Pobedime sa do kroja denne obliekajú tri ďalšie ženičky. Voľakedy bol miestny kroj bežným odevom v obci

  • V obci je starý mlyn, kde sa našla hrada s ľudskými vlasmi. Pochádza z čias, keď mlynári mohli podľa práva zlodejov obilia a múky trestať vyviazaním za vlasy. Originál hrady sa nachádza v depozite Balneologického múzea v Piešťanoch.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava