Do kaštieľa v Kočovciach sa vrátilo jazdectvo

  • Cestovanie
  • 30. júla 2010, 09:34
  • Autor:Regina Hulmanová

KOČOVCE – V Piešťanoch a okolí sa nachádza viacero zaujímavých výletných lokalít. Pripomeňte si ich v krátkosti spolu s nami a dozviete sa fakty, o ktorých ste možno ani netušili. Snáď vám pomôžu pri rozhodovaní, kam vyraziť s blízkymi počas víkendu. Tento týždeň sa vydáme do Kočoviec.


Kočovce ležia na ľavom brehu Váhu, na ceste z Piešťan do Nového mesta, medzi Bielymi Karpatmi a Považským Inovcom. História obce je prepletená rôznymi zmenami názvov, rozdelením na Malé a Veľké Kočovce či postupným zlučovaním sa s okolitými dedinkami. Známa je svojím kaštieľom pri ceste a povyše obce v lese ukrýva i zaujímavú hrobku. Barokový kaštieľ s parkom bol postavený Jurajom Príleským v roku 1730 a o stopäťdesiat rokov bol prestavaný v duchu romantizmu vďaka botanikovi a šľachtiteľovi Gejzovi Rakovskému, ktorý sa zaslúžil nielen o rozšírenie kaštieľa, ale i o úpravu parku so vzácnymi drevinami. Ide o jednopodlažnú trojkrídlovú budovu, ktorá má pred vchodom otvorenú predsieň. V súčasnosti toto miesto užíva Slovenská technická univerzita ako svoje učebno-výcvikové zariadenie. Obyvatelia ho využívajú aj na rôzne podujatia, napríklad v čase  mojej návštevy sa tu konal turnaj v pétangue. Park, obklopujúci kaštieľ, má niekoľko romantických zákutí a svoje čaro predvádza v každom ročnom období, najmä však v čase snehovej pokrývky.

V letných mesiacoch je i vyhľadávaným miestom na svadobnú hostinu. Kaštieľ vytvára priestor pre príjemný oddych nielen v parku, ale i formou jazdectva na koňoch z priľahlej stajne. Podľa webovej stránky obce od roku 2005 sa súčasný majiteľ postaral o opätovný návrat tohto ušľachtilého plemena do kočovského areálu. Jazdectvo v Kočovciach si vytvorilo svoje pevné zázemie a tradične sa tu uskutočňujú súťaže ako napríklad Považský jazdecký pohár v parkúrovom skákaní každoročne v auguste. Navyše je i centrom hipoterapie, najmä pre postihnuté deti. Záujem vzbudí i hrobka rodiny Rakovských, nachádzajúca sa povyše obce, neďaleko miestneho cintorínu. Napriek tomu, že je v značne spustnutom stave a vykradnutá, pri troške predstavivosti dokážeme vidieť krásu tohto miesta, ukrytého v lese a vytvárajúceho dojem dôstojného odpočinku.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín