Kolonádový most čaká na novú tvár

  • Spravodajstvo
  • 26. júla 2010, 09:15
  • Autor:(IP), foto: (mkm)

PIEŠŤANY – Podobne ako kolonáda v centre mesta chradne aj Kolonádový most spájajúci mesto s Kúpeľným ostrovom. Mesto má už dávnejšie spracovanú projektovú dokumentáciu jeho novej podoby. V súčasnosti čakajú na vypísanie výzvy na financovanie tohto projektu z eurofondov.

„Predpokladaný termín predkladania výzvy bol avizovaný na jar 2010. Prišlo však k posunu. Je možné, že výzva bude aktuálna v priebehu septembra či októbra tohto roku. Vytvoril sa nám tak priestor na ďalšie zlepšenie a dopracovanie projektovej dokumentácie,“ hovorí Eva Pobjecká, vedúca odboru správy Mestského úradu v Piešťanoch.

Pôvodne sa v projekte venovali hlavne základom mosta, riešeniu rekonštrukcie pilierov, mostnej konštrukcie, vozovky a chodníkov. Spodná strana a nosná konštrukcia mosta je podľa informácií z mestského úradu na niektorých miestach porušená vplyvom vody a počasia. Poškodený je i betón a izolácia vozovky. Chyby sú aj na strešnom kryte nad celou stavebnou časťou. Opravu si vyžadujú tiež murované a betónové zvislé a vodorovné konštrukcie, sklenené výplne či farebné povrchové nátery.

Projekt počíta aj so zmodernizovaním inžinierskych sietí, obnovou obvodového plášťa, opravou strechy a výmenou strešnej krytiny. Zrekonštruované priestory dostanú nové vnútorné vybavenie, ale aj zeleň. Do projektu boli zapracované nadstavby mostu ako pitný pavilón, galerijné priestory či informačné centrum. Tie nahradia súčasné prevádzky a obchodíky. Na rekonštrukciu tejto pamiatky mesto môže z fondov únie dostať nenávratný finančný príspevok maximálne vo výške 2,5 milióna eur.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana