Európski kritici vybrali súťažné filmy Cinematiku

  • Spravodajstvo
  • 26. júla 2010, 09:08
  • Autor:TASR/online redakcia

PIEŠŤANY – Kolekciu najlepších európskych filmov vyrobených v rokoch 2009 a 2010 ponúkne piaty ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik. Festival sa uskutoční v Piešťanoch v dňoch od 9. do 15. septembra tohto roka.

Výber filmov zastúpených v hlavnej súťažnej sekcii Meeting Point Europe vznikol ako výsledok hlasovania mladých európskych filmových kritikov zo 16 európskych krajín. „Rebríček odzrkadľuje subjektívny pohľad mladých kritikov na európsku kinematografiu a zároveň zohľadňuje dianie na filmových scénach zastúpených krajín. Jediné relevantné kritérium je pritom umelecká kvalita a sila osobnej autorskej výpovede,“ uviedol zástupca organizátorov festivalu Peter Konečný.  Záštitu nad podujatím prevzala Medzinárodná federácia filmových kritikov FIPRESCI.
Súťažnú sekciu otvorí francúzsko-belgický titul Amer režisérskej dvojice Helene Cattet a Bruno Forzani, vnímaný aj ako ako pocta talianskym giallo hororom 60. a 70. rokov. K hororovému žánru sa sebe vlastným spôsobom priklonil Lars Von Trier a jeho Antikrist (Antichrist) ocenený na festivale v Cannes aj Európskou filmovou akadémiou. Pravidelným účastníkom súťaže je režisér Michael Haneke, držiteľ ocenenia Meeting Point Europe za rok 2006. Jeho aktuálne dielo Biela stuha (Das weisse Band – Eine deutsche Kindergeschichte), výlet do dedinky v protestantskom Nemecku tesne pred prvou svetovou vojnou, predstavuje celosvetovú filmovú špičku. Súčasťou programu festivalu bude aj animované dobrodružstvo Fantastického pána Lišiaka (Fantastic Mr. Fox) v réžii Wesa Andersona. Príbeh 15-ročnej Mie, ktorej zmení život nový priateľ jej matky, nakrútila pod názvom Fish Tank režisérka a scenáristka Andrea Arnoldová.
O hlavnú cenu 5. ročníka Cinematiku zabojuje aj grécka dráma Psí zub (Kyodontas) režiséra Yorgosa Lanthimosa. Divák sa v nej zoznámi s rodinou žijúcou za vysokým plotom, bez akéhokoľvek vplyvu okolitého sveta. Ďalšou režisérkou v súťaži je Jessica Hausner a jej príbeh o zázračnom vyliečení a hľadaní novej životnej cesty s názvom Lurdy (Lourdes). Skoré ráno. Autobus vezie ôsmich vojakov na neznáme miesto. Medzi nimi je aj 20- ročný Drazen, ktorý nastúpil do armády len prednedávnom a má problémy zapadnúť. Dorazia na opustenú farmu v strede poľa.
To je úvod srbskej koprodukčnej drámy Obyčajní ľudia (Ordinary People) režiséra Vladimira Perisica. Na festivale v Cannes zapôsobilo aj pozoruhodné rumunské krimi o svedomí Policajný adjektív (Politist, adj.) režiséra Corneliu Porumboiua. Festivalovú sekciu uzavrie francúzsko-talianska krimi dráma z väzenského prostredia Prorok (Un Prophéte) v réžii Jacquesa Audiarda.   

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana