Slovenské osobnosti medicíny vo svete (62): 20. storočie

  • Kultúra a spoločnosť
  • 23. júla 2010, 23:20
  • Autor:

PIEŠŤANY – Seriál o osobnostiach so slovenskými koreňmi, ktorí dosiahli významné svetové úspechy v medicíne, pripravuje pre Piešťanský týždeň Prof. Jozef Rovenský. Aktuálne diely nájdete na internetovej stránke vždy v sobotu predpoludním. Dnešný diel je venovaný Jokayovcom.

Emil Leon JOKAY


* 18. 11. 1934 Paríž (Francúzsko), + 24. 11. 2005 Toronto (Kanada) – lekár, pediaterŠtudoval na Pediatrickej Lekárskej fakulte Karlovej Univerzity v Prahe, kde aj promoval v roku 1959. Po promócii dostal umiestenku do Brezna nad Hronom. Tam pôsobil až do septembra 1968. V tomto období zároveň úspešne ukončil špecializáciu z pediatrie a klinickej biochémie. Pracoval ako detský lekár a neskôr ako šéf medických laboratórií v okrese Banská Bystrica. V septembri 1968, po invázii vojsk Varšavskej zmluvy, emigroval aj s manželkou Evou – detskou lekárkou – a dvoma deťmi do Toronta v Kanade. Po nostrifikácii lekárskeho diplomu absolvoval rezidentúru v pediatrii v St. Joseph Hospital a Hospital for Sick Children v Toronte.
V roku 1972 s diplomom špecialistu v pediatrii si otvoril pediatrickú prax a stal sa členom lekárskeho zboru v St. Joseph Hospital. V tejto nemocnici bol zakladajúcim členom detskej kliniky (Just for Kids Clinic). Bola to prvá klinika v Toronte, ktorá poskytovala bezpodmienečný prístup chorým deťom 12 hodín denne. Na detskom oddelení bol tiež klinickým učiteľom pre rezidentov a študentov medicíny. Jeho mladí pacienti a ich rodičia vysoko hodnotili nielen lekárove odborné schopnosti, ale tiež rešpekt a prístup k pacientom.

Eva Mária JOKAY,


rod. Trembinská

* 29. 12. 1935 Katovice (Poľsko) – lekárka, detská psychiatrička

Študovala pediatriu na lekárskej fakulte Karlovej univerzity v Prahe. Promovala v roku 1959 a bola umiestnená v nemocnici v Českom Těšíne. V septembri 1960 nasledovala svojho manžela do Brezna, kde pôsobila ako pediater do roku 1968. Špecializáciu v pediatrii získala v roku 1962.

Po invázii vojsk Varšavskej zmluvy emigrovala s rodinou do Toronta v Kanade. Po nostrifikácii lekárskeho diplomu sa špecializovala vo všeobecnej a detskej psychiatrii. Po ukončení rezidencie pôsobila ako detský psychiater v štátnej detskej psychiatrickej nemocnici. V roku 1976 si otvorila súkromnú prax pre deti a dospelých. Stala sa tiež psychiatrickým konzultantom v niekoľkých torontských liečebniach pre deti s psychiatrickými problémami (medzi inými Thistletown Regional Centre, West End Creche, Etobicoke Educational Clinic). Účinkovala tiež ako klinická učiteľka pre študentov medicíny a psychiatrických rezidentov. V súčasnosti udržuje zredukovanú privátnu prax.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel