Rekonštrukcia Teplickej je na spadnutie!

  • Spravodajstvo
  • 23. júla 2010, 22:10
  • Autor:Igor Paulech, foto: (mkm)

PIEŠŤANY – Mesto Piešťany sa už o pár týždňov pustí do veľkej obnovy jednej z najfrekventovanejších oblastí centra – Teplickej ulice. Realita ďalších veľkých rozkopávok nás teda čaká pravdepodobne ešte počas tohto leta.

Piešťanský týždeň zaujímalo okrem termínov a výdavkov projektu aj to, či bude dostatočne zabezpečený prejazd pre autá a či nehrozia mestu dopravné kolízie.

Čakajú na rozhodnutie z kraja

Vedúca odboru správy mesta Eva Pobjecká nám povedala, že začiatkom júla si Trnavský samosprávny kraj (TTSK) vyžiadal na od mesta doplnenie informácií o výsledkoch verejného obstarania dodávateľa služieb. Na rozhodnutie má kraj čas 21 dní. Podľa E. Pobjeckej pravdepodobne tento týždeň už budú vedieť viac o štarte rekonštrukcie a celkových nákladoch na projekt.

Žiadosť o grant z EÚ vo výške 1,5 milióna eur podalo mesto ešte v júli minulého roku. Potvrdenie o schválení tohto projektu Ministerstvom výstavby a regionálneho rozvoja SR bolo doručené na mestský úrad ešte v decembri 2009. Celkové výdavky projektu sa pohybujú vo výške okolo 2 300 000 eur. Mesto sa na projekte bude podieľať piatimi percentami z oprávnených výdavkov vo výške takmer 83-tisíc eur a uhradí aj rozdiel medzi celkovými a takzvanými oprávnenými výdavkami – tie, ktoré nám refundujú z prostriedkov EÚ. Rekonštrukcia sa bude týkať celej ulice. Renovovaná bude vozovka i chodníky. Dôjde k výmene zelene, z financií osadia nové lavičky, smetné koše a stojany na bicykle. Existujúce verejné osvetlenie vystrieda úspornejšie. V dokumentácii sa počíta tiež s vytvorením asi päťdesiatich parkovacích miest.

Stromy budú padať všetky…

Vodiči sa budú musieť opäť obrniť dostatočnou dávkou trpezlivosti. Podobne ako pri realizácii ciest na Nitrianskej, aj v tomto prípade budú platiť obmedzenia v doprave. Etapy prestavby budú nasledovať po jednotlivých križovatkách. Do určitej miery by mohlo počas rekonštrukcie pomôcť sprejazdnenie Rázusovej ulice smerom do starých Piešťan, ktoré je podľa požiadavky poslancov mesta plánované na september.

V prvej fáze prestavby Teplickej podľa E. Pobjeckej začnú padať stromy. Desiatky rokov staré listnáče tak zakrátko nebudú súčasťou tejto komunikácie. Má ich však doplniť náhradná výsadba. Ako dlho tá vydrží a či sa podobne ako iné mladé stromčeky nestane útokom vandalov, nikto nevie.

Na otázku výrubov stromov počas vegetačného obdobia vedúca odboru služieb odpovedala: „V prípade novej výstavby a realizácie nových stavieb nie je určený čas, kedy je možné robiť výruby drevín. Tu obmedzenia nie sú.“

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína