Braňo Jobus: Príhovor k Vetrom

  • Spravodajstvo
  • 21. júla 2010, 10:13
  • Autor:B. Jobus/online redakcia

VRBOVÉ – Včetne Pohody to bolo 11 ťažkých ale krásnych dní. Hneď z Pohody v nedeľu som frčal na nočnú do milovanej atómovej a od pondelka sme to naštartovali. Art music orchestra kino, fantastické počasie.

Každý deň bol pre mňa sviatočný, Dado Nagy, Štefan Hríb s hosťami, fantastický Jožko Lupták s Borisom, Lenkou, Ninuš Sivuš so svojou hvíždalou a Mária s harfou…. Basgitarový mág Richard Scheufler, bongisti z Argentíny a z Francie. Už v piatok som bol plný a aj keď s kameňom v bruchu som mal strach o prvého tancujúceho domáhajúceho sa vstupu na pódium pred klubom.
Poobedný dážď skomplikoval vstup na štadión a museli sa rezať ploty a stoly s karbinou, aby prešiel autobus a autá s aparátom a s pódiom.  Whisky ďakujem, že si toto zvládol, keď ja som zvučil pred klubom a schizofrenicky telefonoval a vybavoval všetko na sobotu. Podarilo sa, slniečko svietilo, pán brat dotiahol skvelú armádu s dvomi delami (ej zase sme strieľali na Prašník tak ako pred dvomi rokmi) ukázal nám nového veľhada, kapely to roztočili na tej najvyššej úrovni, hasiči Vrbovskí nás pokropili a schladili. Všetko šlapalo ako malo.

Maroško Bero stál s merákom pri poistkách a robil čo bolo v jeho silách aby to čo sa dialo na štadióne utiahlo… Čiči ako profi stagemanagér v backstage makal aj s 3-mi pomocníkmi a zvládali to na výbornú. Sústavné modlenie a tešenie sa, že je všetko v poriadku.

Večer volá Juraj Cocher do Nemecka na meteorologické centrum kde vidia v priamom prenose čo sa deje na oblohe. To isté robí Whisky, ktorý má ako pilot právo volať na riadiacu vežu na letisku. To isté robí Miško Kaščák ktorý má do hodiny a pol vystúpiť s legendárnym Bez ladu a skladu. Ten volá na SHMÚ. Telefonáty sú v 15 minútových intervaloch. Prichádza ťažké rozhodnutie. Čiči ako stagemanagér neváha. Miško Kaščák ako skúsený organizátor neváha. Whisky dospievava svoj posledný song a ja plačem prečo mi zase počasie berie časť mojeho dieťaťa… nie nič sa nestalo. Našťastie.

A po avizovanom pekle sa zhodou okolností zľahla zem. Ale len u nás. Okolo Vrbového na všetky 4 strany práskajú blesky jeden za druhým. Zázrak? Máme sa teraz keď to je zrušené modliť aby to prišlo? Aby sme boli králi? Nie, ja budem radšej somárom, ale moji návštevníci ktorí dostali šancu sa v suchu pripraviť na odchod a tí čo ostali na tribúne v suchých veciach a spacákoch prečkali noc za zvukov gájd pána brata a za spevu s môjho legendárneho megafónu, z ktorého presne na deň pred rokom Miško Kaščák evakuoval 30 000 dav z Pohody po nešťastí… bolo tomu presne rok. Bol som pri tom bol som aj v Jaslovských Bohuniciach keď padol strom. Za dva roky od víchrice na vetroch, po ktorej sme reštartli festival a dokončili do rána to, čo bolo treba sme to teraz nedokázali. 4 mŕtvi ľudia…4 nevinní ľudia hádam nezomreli len tak. Muselo sa niečo po ich smrti zmeniť.

Neviem možno sme spravili chybu, možno nie, ale urobili sme to čo bolo v danú chvíľu treba. Konali sme na základe jasných informácií.  A prečo sme to nereštartli tak, ako pred dvomi rokmi? To je jednoduché. Pred dvomi rokmi nám na SHMÚ oznámili že po víchrici bude klud a my sme s istotou pokračovali ďalej. Nuž ale teraz sme vedeli s istotou že po lokálke, ktorá bola hlásená na polnoc (ľudia čo išli domou mi písali SMS z diaľnic rovno za Vrbovým, že musia ísť 40-kou, čo nie je vidieť na 10 metrov – tak ho valilo), je na druhú hodinu hlásený front s prietržou, ktorej sa nevyhneme na sto percent. Stalo sa. Ako mi bolo zle a dlho som sa zmieroval s tým, že to na čo sa rok teším, mi zmizlo za pár sekúnd, že mi chýba ten záver (našťastie ho oficiálne zavierame v poobedných hodinách), ma naštartoval pán brat s gajdami. Ohňostroj, veď mám skovaný ohňostroj hodný silvestra, no nezaslúžia si to tí čo tu ostali? Odpálili sme to a vo mne sa zase zažla iskrička.

Upratéka… hajzle odvezené a ja sa teším na Vrbovské vetry 2011.Ozaj máme sľúbené Bez ladu a skladu (možno jediný koncert v roku 2011) a nebojte nebudú na polnoc, ale skôr. Naša tribúna nás vždy ochráni pred búrkou aj pred daždom. A ja počas roku popracujem na bezpečnostných opatreniach dážď verzus elektrika.
((myvideo:1))

Vetry 2010 boli prekrásne a ozaj, viete že už mám vymyslený skoro celý program na VV 2011.

Len to má jednu chybu. Musím vydržať trištvrte roka kým ho zverejníme.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 10. mája. Tento deň je Svetovým dňom pohybu ku zdraviu. Meniny má Viktória.
  • 10.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Plánovaná už raz odkladaná udalosť Natrime si svoje mesto sa v sobotu 4. mája uskutočnila v dopoludňajších hodinách. Iniciatíva vznikla…
  • 10.05.2024, 00:01
  • Piešťany / Spravodajstvo
sobota, 11. mája 2024
Meniny má Blažena, zajtra Pankrác