ZÁHRADA: Trávnik musí nasiaknuť vodou

  • Nezaradené
  • 20. júla 2010, 15:10
  • Autor:

Odborník Jozef Šimko zo Strednej odbornej školy záhradníckej v Piešťanoch radí, ako správne kosiť a starať sa o trávnik.

Základom kvalitnej starostlivosti o trávnik je okrem pravidelného polievania, aj kosenie. Kosíme ho nielen z estetických dôvodov, trávnik ním zároveň prehusťujeme. Trávy totiž vytvárajú nové bočné výhonky, listy, odnože, a tie majú možnosť lepšie sa rozvíjať, ak sú pravidelne skracované. Pri kosení je dôležité dodržiavanie správnej výšky trávnika. Tá závisí najmä od našich očakávaní. Iná výška je odporúčaná pri golfovom, futbalovom,  pri okrasnom alebo rekreačnom trávniku. Trávnik kosíme v závislosti od počasia. To totiž vplýva na rýchlosť jeho rastu.

Častejšie ho skracujeme najmä v máji a júni, v júli a auguste sa pre sucho kosí pomenej. Mali by sme sa snažiť, aby sme dosiahli rovný a hladký rez listov. Roztrhané konce listov totiž zasychajú nepravidelne, vďaka čomu potom celý trávnik pôsobí vyschnuto. Samozrejme, pri kosení je dôležitá aj správna žacia výška kosačky. Nesprávne nastavenie výšky žacích líšt môže spôsobiť zbytočné škody. Príliš nízky trávnik prepúšťa na pôdu priveľa svetla a tepla, môže zožltnúť a rýchlo vyschnúť.
Optimálna výška pomáha trávniku udržať si správnu vlhkosť a lepšie tak reguluje svoj vodný režim. Výška okrasného trávnika by sa mala pohybovať v rozmedzí tri až päť centimetrov, rekreačný trávnik môže byť o niečo vyšší. Pre správny vývoj trávnika je dobré vždy skosiť jednu tretinu jeho výšky. Trávnik kosíme podľa potreby, asi po piatich až desiatich dňoch až do jesene, lebo ani pred príchodom mrazov by nemal prerásť. Pravidelným kosením trávy udržiavame porast v optimálnom stave a do istej miery aj znižujeme nadmerný výpar vody. Riadne kosený trávnik sa udržiava v dobrom stave, rastie, hustne a je menej náchylný na prerastanie burinami a machom.
Trávnik po každom kosení, najmä v období letných horúčav, dôkladne zavlažíme. Ak má trávnik málo vlahy, začína žltnúť a zelená farba sa stráca.

Preto ho treba polievať počas leta aspoň raz za týždeň, ideálne v podvečerných hodinách. K dôkladnému zaliatiu však nestačí len povrchové zavlažovanie, trávnik musí vodou poriadne nasiaknuť. Množstvo vody, samozrejme, závisí od zloženia pôdy. Stredne ťažké hlinité pôdy poskytujú najlepšie podmienky. Piesočnaté pôdy udržia vodu veľmi krátko, naopak, ťažké ílovité pôdy viažu vodu príliš pevne a voda sa v nich hromadí. Pre trávnik je najvhodnejšia kyprá hlina, ktorá sa dokáže samovoľne vysúšať. Polievať môžete buď ručne krhlami, alebo hadicou, čo je však náročné na čas i námahu. Vhodnejšie, i keď finančne náročnejšie, je použiť závlahové zariadenia. Ideálnym riešením je podzemný zavlažovací systém. Okrem závlahy nesmieme zabúdať ani na pravidelné prihnojovanie.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
nedeľa, 28. apríla 2024
Meniny má Jarmila, zajtra Lea