V Čertovej peci bývali kanibali aj Dergeduz Zgrd

  • Cestovanie
  • 16. júla 2010, 09:08
  • Autor:Regina Hulmanová

PIEŠŤANY – V Piešťanoch a okolí sa nachádza viacero zaujímavých výletných lokalít. Pripomeňte si ich v krátkosti spolu s nami a dozviete sa fakty, o ktorých ste možno ani netušili. Snáď vám pomôžu pri rozhodovaní, kam vyraziť s blízkymi počas víkendu. Tento týždeň sa vydáme na Čertovu pec.

Čertova pec ako najstaršie zachované obydlie v okolí sa nachádza na ceste z Piešťan do Topoľčian, pred obcou Radošina. Chodník k nej vedie od neďalekého rovnomenného motorestu okolo zvieracej obory. Ide o malú krasovú jaskyňu osídlenú človekom neandertálskeho typu. Jej známejším obyvateľom bol však netvor Dergeduz Zgrd od Čierneho mora. Nikto nevie, prečo prišiel, ale vo svojej peci vraj uškvaril mnoho nevinných ľudí. Až do chvíle, keď sám doplatil na svoju zlobu, pošmykol sa na liste pastuchy trojkvetej a spadol do vlastnej pece. Na trinásty deň oheň vyhasol a dedinčania z popola vyhrabali studený kameň, ktorý ukryli v lese. Vraj ten, kto kameň z tohto lesa odnesie, privolá si veľké nešťastie.
Čertova pec predstavuje významnú archeologickú lokalitu, ale je zároveň príjemným miestom na oddych i východiskom výletov do okolitých lesov. Od roku 1981 je vyhlásená za chránený prírodný výtvor a spadá pod náučný chodník Považský Inovec. Vznikla prietokom vody a patrí medzi tunelovité jaskyne. Výskumné sondy odhalili nález vrtákov, driapadiel, ale i lastúry používané pri výrobe šperkov.
Obyvatelia tohto príbytku do svojho jedálnička okrem medveďov, mamutov či líšok zaradili zrejme i ľudí. Nález polámaných ľudských kostí môže prezrádzať kanibalizmus v rámci kultových obradov. Jaskyňa je voľne prístupná a v každom ročnom období má odlišné čaro. „Interiér" poskytuje príjemný úkryt pred horúcim letom, v zime zasa idylický výhľad na zasnežený les. Osvetlenie jaskyne je nielen vďaka obojstranným otvorom, ale má i svoje vlastné okno. Skalný tunel Čertova pec je dlhý 27 metrov a jeho „hlavný" vchod pôsobí ako mohutná vstupná brána, od ktorej sa strop postupne znižuje k menšiemu zadnému vchodu. Stránka dobrodruh.sk hovorí, že v dobe prvého osídlenia bolo dno jaskyne oproti dnešku nižšie o päť metrov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava