Slovenským seniorom ich zubné protézy veľmi nesedia

  • Spravodajstvo
  • 16. júla 2010, 15:29
  • Autor:Ján Zach

BRATISLAVA/PIEŠŤANY – Viac ako 750 ľudí navštívilo od 3. do 7. júla mobilné Centrum ústnej hygieny pre seniorov, putujúce po Slovensku v rámci prvej etapy osvetového zdravotníceho projektu Corega Seniori 2010.

Špeciálne upravený kamión, kde sa mohli jeho návštevníci poradiť ohľadom starostlivosti o zubné náhrady  so skúsenou stomatologičkou ako aj s dentálnou hygieničkou, navštívil v úvodnej fáze projektu Trenčianske Teplice, Piešťany, Rajecké Teplice, Turčianske Teplice a Bojnice.
Súčasťou programu bola aj edukačná časť, kde sa seniori mohli dozvedieť o súčasných trendoch v oblasti starostlivosti o ústnu hygienu a takisto si pod dohľadom odborníkov mohli prakticky vyskúšať správne postupy nosenia zubnej protézy a jej čistenia. Návštevníci ocenili nielen to, že služby centrum poskytovalo bezplatne a priamo v ich regióne, no najmä zameranie služieb centra na problematiku, ktorá významne vplýva na ich zdravie a kvalitu života.
„Najčastejšie uvádzali návštevníci centra problém s dolnou náhradou, hlavne totálnou. Jadro problému spočívalo v adhézii protéz, a to pri rozprávaní ako aj pri jedení, čo ľudí dosť traumatizuje,“ konštatuje odborníčka centra MUDr. Edita Polívková. Po preskúmaní stavu náhrady lekárom boli návštevníci poučení či je protéza správne urobená, či majú od svojho lekára žiadať úpravu, prípadne pri nesprávnej náhrade požiadať o novú. Seniori tiež uvítali odbornú inštruktáž o správnom čistení protéz a tiež o používaní fixačného gelu. „Úroveň znalostí o hygiene a čistení zubných náhrad možno hodnotiť ako veľmi nízku, čo má bezprostredný vplyv na stav ústnej dutiny – zaznamenali sme početné zápaly sliznice, u pacientov so zbytkovým chrupom najmä okolo pilierových zubov. V týchto prípadoch dentálna hygienička návštevníkovi individuálne  predviedla správne čistenie zubov a ošetrovanie ďasien,“ dodáva MUDr. Edita Polívková.
Druhá časť turné mobilného Centra ústnej hygieny bude pokračovať koncom leta, tentoraz spolu s úspešnou speváčkou Gizelou Oňovou, tvárou značky Corega na Slovensku. Štart bude 27. augusta v Bratislave vo Vajnoroch, centrum ďalej poputuje do Pezinka, Hlohovca, Záhorskej Bystrice a Ivanky pri Dunaji, aby 1. septembra znovu skončil v Bratislave, tentoraz v Rači.
V rámci projektu Corega SENIORI 2010 sa podobne ako v susednom Česku, kde už má projekt tri úspešné ročníky za sebou, uskutočňuje ojedinelý prieskum, ktorý mapuje situáciu starostlivosti o chrup a zubné náhrady u seniorov. Podujatie sa koná pod záštitou Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj