Kaligram žmúril figliarsky okom

  • Kultúra a spoločnosť
  • 16. júla 2010, 14:44
  • Autor:Viera Dusíková

Na začiatku júla sa vo výstavných priestoroch Piešťanského informačného centra konalo netradičné vystúpenie autora obrazových básní – kaligramov, stredoškolského profesora z českého mesta Třebíč, Miroslava Koupila. Uviedol ním vernisáž Českých a slovenských kaligramov a svojich hostí ponúkol aj juhočeskou slivovicou.

„Velmi srdečně vás zvu, neboť hlavní náplní samotné vernisáže bude něco  divácky výjimečného a netradičního. Čeká vás  dynamická, originální performance mé pohybové nonsensové poezie. Uvidíte a uslyšíte gejzír slov, slovních hříček,  komických slovních spojení, mimiky, gestikulace v češtině  i  slovenštině. Je to originální a jedinečné divadlo jednoho herce.   Kromě toho  návštěvníky vernisáže  podaruji svoji sbírkou kaligramů ve slovenštině s názvem Kaligram žmúrí figliarsky okom,“  uviedol v pozvánke Miroslav Koupil. A my sme sa na vlastné oči presvedčili, že svoj sľub splnil do bodky. V prvom okamihu nás jeho umenie zmiatlo, mnohých až zaskočilo, ale o chvíľu sme mu už prišli „na kloub“.
((myvideo:1))



A nekonečné opakovania slov, slovné paralely a väzby vyvolávali na tvárach úsmevy. Po skončení predstavenia zasypali diváci autora kaligramov spŕškou otázok. Dozvedeli sa, že Miroslava Koupila očarila tvorba kaligramov ešte v časoch stredoškolských štúdií, v súčasnosti vedie dramatický krúžok, na ktorom učí svojich študentov, ako sa majú na javisku rozhýbať. V Piešťanoch predviedol pre našincov netradičné pásmo o kocúrovi lezúcom po hrebeni piešťanských striech a zbierku kaligramov daroval nielen svojim hosťom, ale aj Piešťanskému týždňu. Dokonca nám na požiadanie aj zapózoval pred kamerou pri viazaní viazanky. „Je to praktická záležitost, proto ji rád zopakuji pro Piešťanský týden. Žádají mňe o to i mí studenti, když majú stužkouvou slavnost.“

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj