Meteorológovia varujú pred horúčavami

  • Spravodajstvo
  • 14. júla 2010, 09:41
  • Autor:TASR/online redakcia

PIEŠŤANY/BRATISLAVA – Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) dnes vydal výstrahu prvého stupňa pre vysoké teploty vo viacerých regiónoch Slovenska. Informuje o tom na svojej webovej stránke.

Meteorológovia varujú pred vysokými teplotami, ktoré sa môžu dnes medzi 11.00 h až 18.30 h vyšplhať vo viacerých okresoch regiónov severozápad, Záhorie, Horné Ponitrie, Stredné Pohronie, juh Stredného Slovenska a v Podunajskej nížine – východ a západ až na 33 – 35 stupňov Celzia.
Ľudia by počas horúčav mali hlavne dbať na dodržiavanie pitného režimu. Dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre nápojov. "Nevhodné sú však nápoje s obsahom cukru, kofeínu, chinínu či alkoholu. Do pitného režimu sa teda nezapočítavajú tekutiny prijaté vo forme malinoviek, piva, alkoholu, kávy. Ideálna je obyčajná voda," uvádza Úrad verejného zdravotníctva. Nápoje by sa mali prijímať pravidelne v menších dávkach, vhodnejšie sú vlažné nápoje.
Medzi 12.00 a 16.00 h, teda v čase, kedy je slnečné žiarenie najintenzívnejšie, sa treba vyhýbať fyzickej námahe. Počas najhorúcejších hodín dňa by ste sa mali zdržiavať vo vnútri alebo v tieni. Na ochranu pred slnečnými lúčmi netreba zabúdať ani pri výbere oblečenia. Samozrejmosťou by mal byť klobúk, slnečné okuliare a ľahké oblečenie.
Okná na bytoch a domoch nechajte počas dňa zatvorené. Vetrať by sa malo len vo večerných, nočných a skorých ranných hodinách. V oslnených miestnostiach je dobré stiahnuť rolety alebo zatiahnuť závesy. Ak sa potrebujete schladiť, priložte si na krk vlhký uterák, dajte si studenú sprchu alebo kúpeľ. "Zaujímajte sa o svoje okolie. Poskytnite pomoc osamelým, starším a chorým ľuďom, ak ju potrebujú. Poraďte im čo robiť počas horúčav," radí Šramková.
Dostatok pitnej vody si zabezpečte aj na pracovisku. Obzvlášť pri práci vo vonkajšom prostredí treba brať ohľad na správny výber pracovného odevu – ten by mal byť z prírodných materiálov a podľa možnosti jednovrstvový. Pri práci vo vnútornom prostredí zase myslite na tienenie okien a svetlíkov žalúziami či roletami.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 6. mája 2024
Meniny má Hermína, zajtra Monika