Kúpele: Do balneoterapie chcú dať štyri milióny

  • Spravodajstvo
  • 14. júla 2010, 14:51
  • Autor:I. Paulech

PIEŠŤANY – Pred necelými dvoma mesiacmi sme v Piešťanoch a v tunajších kúpeľoch otvorili novú letnú kúpeľnú sezónu. O súčasnosti tohto najväčšieho zamestnávateľa v regióne, o hospodárení a plánovaných investičných akciách sme sa porozprávali s generálnym riaditeľom Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany (SLKP) Klausom Pilzom.


► Prezraďte nám, ako hospodária kúpele v tejto sezóne?
Podľa súčasných výsledkov a predpokladov by sme mali hospodáriť s pozitívnym výsledkom. Teraz v júli sme na tom dokonca lepšie ako minulý rok v rovnakom čase. Zlepšujeme sa a kríza nás už tak nezasahuje. Máme viac klientov z Izraela a arabských krajín. Nemecký trh je síce stále problematický, no nárast z menovaných destinácií by mal vyplniť výpadok nemeckých klientov. Na základe uznesenia valného zhromaždenia SLKP pripravujeme aj výplatu dividend za rok 2009. Mestu Piešťany poukážeme dividendy vo výške asi 85-tisíc eur.
► Ktorý hotel je najviac obsadený?
Najlepšie máme obsadzovaný hotel Thermia Palace. V júli plánujeme pre tento hotel okolo 5000 prenocovaní, čo je pravdepodobne rekord od jeho rekonštrukcie. No i obsadenosť v Balnea Esplanade alebo Palace je veľmi dobrá. Klasických kúpeľných hostí však ubúda. Musíme preto ponúkať viac špeciálnych balíčkov a využiť napríklad to, že ľudia pre problémy v cestovnom ruchu nebudú toľko cestovať do zahraničia, a budú hľadať možnosti na strávenie voľného času aj v kúpeľoch. Okrem Piešťan sa nám celkom darí aj v Smrdákoch. Tu rekonštruujeme hotelové izby a pustiť by sme sa mali aj do balneoterapie kúpeľov.
► Očakávate teda zisk, použijete ho aj na investície?
Pravdepodobne v septembri, na najbližšom zasadnutí Predstavenstva SLKP, by sme mohli dostať zelenú na veľkú investičnú akciu. Chceme obnoviť a zrekonštruovať balneoterapiu. Vodoliečba a celá infraštruktúra má viac ako tridsať rokov a potrebuje totálnu obnovu. Náklady sa vyšplhajú približne štyri milióny eur.
► Ako je to so zamestnancami kúpeľov?
Zastávame názor, že pre krízu nemôžeme prepustiť žiadneho zamestnanca. Momentálne v kúpeľoch pracuje 1250 ľudí, takže na platy a odvody do poisťovní idú nemalé peniaze. Rozhodli sme sa, že zamestnancom vyplatíme aj mimoriadny bonus vo výške 25 percent. Bude to signál pre ľudí, že hospodárenie kúpeľov a čísla sú dnes v poriadku.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína