Básnik s gitarou – David Dorůžka

  • Kultúra a spoločnosť
  • 14. júla 2010, 11:16
  • Autor:Viera Dusíková

PIEŠŤANY – Sledovať a počúvať džezového lyrika – českého gitaristu Davida Dorůžku bolo pre fajnšmekrov zážitkom, na aký sa nezabúda.

David David Dorůžka patrí medzi najvychytenejších českých hudobníkov. Džez hrá už od štrnástich rokov, rád cestuje a každá z ciest ho obohatí o nové zážitky, ktoré vnáša aj do svojej hudby.
Na festivale Doda Šošoku vystúpil s vynikajúcim, univerzálnym hráčom na kontrabas – Jaromírom Honzákom a poľským bubeníkom a perkusionistom Lukaszom Zytom.
Pozrite sa, ako im to spolu džezovo básnilo:
((myvideo:1))

Prečítajte si  stručné profily o muzikantoch tak ako ich zostavili organizátori Festivalu Doda Šošoku.

DORŮŽKA David (gitara, ČR)


Rodák z Prahy. Od štrnástich  účinkoval s poprednými  hudobníkmi. Bol členom skupiny Eye of the Hurricane a tria Jaromíra Honzáka. V roku 1995 mu bola Českou jazzovou spoločnosťou  udelená cena "Talent roku". Účinkoval na platniach  Karla Růžičky Jr. (You Know What I Mean, 1997) a Jaromíra Honzáka (Earth Life, s bubeníkem Jorge Rossym, 1998); obe platne  získali ocenenie “Deska roku”. V rokoch 1999 až 2002 žil v Bostone, kde študoval skladbu a improvizáciu na Berklee College of Music. Jeho učiteľmi  boli Joe Lovano, Mick Goodrick a George Garzone. V lete roku 2000 sa zúčastnil majstrovského kurzu pre mladých hudobníkov  v Aspen (Colorado), kde boli jeho lektormi napríklad Herbie Hancock, Brian Blade, Joshua Redman a Christian McBride. Dorůžka bol do tohoto kurzu vybraný ako jediný gitarista na odporučenie  Pata Methenyho. V lete 2002 sa zúčastnil európskeho turné s projektom Swinging Europe pod vedením pianistu  Django Batese. Po dokončení štúdií na Berklee žil v rokoch 2002 a 2003 v New Yorku, kde natočil CD Hidden Paths, ktoré získalo ocenenie „Anděl jako deska“ roku 2004 v kategórii Jazz & Blues. Od konca roku 2003 býva opäť v Európe a koncertuje predovšetkým so svojím triom a tiež  s kvartetom so švédskou zpeváčkou Josefine Lindstrand. Dorůžka hral na významných festivaloch v USA (Monterey, Cleveland a ďalšie), Kanade (Montreal), a v mnohých európskych zemiach (festivaly vo Vienne, Kodani, Varšave, Athénach a ďalšie). K zoznamu hudobníkov, s ktorými spolupracoval, patria Jorge Rossy, Django Bates, Tiger Okoshi, Perico Sambeat, Albert Sanz, Rodney Green, Orrin Evans, Kenwood Dennard, Phil Wilson, Greg Hopkins, Don Grusin,…….

Jaromír Honzák (kontrabas)
Jaromír Honzák sa narodil 31.8.1959 v Li­toměřicích. Od šiestich rokov navštevoval hodiny piana a v štrnástich začal hrať na kontrabas. Honzák sa stal univerzálnym a vyhľadávaným doprevádzačom, a jeho talent využili osobnosti ako Karel Růžička, Emil Viklický, Vojtěch Eckert alebo Luděk Švábenský, ale tiež bratia Ebenovci alebo Iva Bittová. Medzi zahraničné osobnosti, ktoré mal možnost doprevádzať, patrí napr. Art Farmer, Phil Wilson, Don Friedman, Alan Praskin, Giovanni Basso, Amina Claudine Myers nebo Victor Lewis. Vystupoval na zahraničných festivaloch, ako napríklad Sea Jazz Helsinki, Ingolstadter Jazztage, Leverkusener Jazztage, Jazz Jamboree Warszaw, International festival Montreal a dalšie. V roku 1989 dostal Honzák štipendium na Berklee College of Music, kde študoval 3 semestre. Na piatich albumoch, ktoré Honzák doteraz nahral pod svojím menom, sa objavil nielen ako kontrabasista, ale aj ako skladateľ.Tieto albumy i jednotlivé skladby získali rôzne domáce i zahraničné ocenenia. Honzák účinkuje s drum’n bassovou skupinou Sato San-To, je členom skupiny bratov Ebenovcov a vedie súbežne dve vlastné kapely: česko-poľský J.H.Quartet (Quintet) a kvartet Face of the Bass.

ZYTA Lukasz (bicie, perkusie)
Absolvent Hudobnej akadémie v Katowiciach; medzi súťažnými oceneniami, ktoré získal, sú ceny festivalov v belgickom Hoeilaart, v poľskom Krakove a Wroclawi, a hlavná cena súťaže „Jazz Drummers Meeting“ v Grodzisku Mazowieckem. Spolupracoval s hviezdami poľského jazzu: Janusz Muniak, Jan Ptaszyn Wróblewski, Tomasz Szukalski, Zbigniew Namyslowski, Henryk Miskiewicz, Jaroslaw Smietana, Piotr Wojtasik, Wojciech Karolak, Joachim Mencel, Michal Tokaj, Andrzej Cudzich, Darek Oleszkiewicz. Hral s prednými poľskými jazzovými speváčkami ako Ewa Bem, Urszula Dudziak, Grazyna Auguscik, Iza Zajac a Aga Zaryan. Účinkoval s medzinárodnými hviezdami: Bennie Maupin, Ishmael Wadada Leo Smith, Lee Konitz, Dino Saluzzi, David Murray, David Friedman, Bobby Watson a Brad Terry. Vedľa intenzívneho klubového i festivalového vystupovania v Poľsku účinkoval tiež vo Švédsku, Nemecku, Rakúsku, Česku, Slovensku, Maďarsku, Litve, Bulharsku, Taliansku, Grécku, Turecku, Izraeli, Ukrajine, Bielorusku a Rusku.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 6. mája 2024
Meniny má Hermína, zajtra Monika