Aj dnes Slovensko zasiahnu horúčavy

  • Spravodajstvo
  • 13. júla 2010, 11:03
  • Autor:TASR/online redakcia

PIEŠŤANY – Meteorológovia aj dnes varujú pred vysokými teplotami, ktoré môžu na väčšine územia Slovenska dosiahnuť 34 stupňov Celzia, na juhu až 36 stupňov Celzia. Výstraha prvého stupňa platí od 11.30 do 18.00 h.

"Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov," uvádza na svojej webovej stránke Slovenský hydrometeorologický ústav. Horúčavy možno očakávať aj počas ďalších dní.
Ľudia by počas horúčav mali dbať na dodržiavanie pitného režimu. Dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre nápojov. "Nevhodné sú však nápoje s obsahom cukru, kofeínu, chinínu či alkoholu. Do pitného režimu sa teda nezapočítavajú tekutiny prijaté vo forme malinoviek, piva, alkoholu, kávy. Ideálna je obyčajná voda," uvádza Úrad verejného zdravotníctva. Nápoje by sa mali prijímať pravidelne v menších dávkach, vhodnejšie sú vlažné nápoje.
Starším a chronicky chorým ľuďom ÚVZ SR radí, aby svoje aktivity obmedzili na minimum a z domovov vychádzali, pokiaľ sa dá, len ráno alebo večer. V domácnosti i na pracovisku je potrebné zabrániť prenikaniu priamych slnečných lúčov cez okná alebo svetlíky napríklad žalúziami alebo roletami. Taktiež je potrebné zabezpečiť zvýšenie pohybu vzduchu vetraním. Pri používaní ventilátorov je tieto potrebné umiestniť a nasmerovať tak, aby nedochádzalo k nežiaducemu priamemu ochladzovaniu povrchu tela.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián