Zajtra štartuje Bažant Pohoda

  • Spravodajstvo
  • 7. júla 2010, 10:52
  • Autor:ts/online redakcia

TRENČÍN – Už od zajtrajšieho večera začína na trenčianskom letisku 14. ročník festivalu Bažant Pohoda. Hneď v prvý deň zaznie Mozartovo Requiem v Štátnej filharmónie Košice a Zboru sv. Cecílie pri dóme sv. Alžbety. Vo štvrtok nezaznie iba hudba – budú sa premietať aj filmy, okrem iného aj dokument Pohoda 13.

Hudba
Na programe Pohody je celkovo 110 koncertov. Od tanečnej šou Scissor Sisters, cez elektronických mágov Leftfield, či rokovú smršť v podaní Juliette Lewis, až po kráľovnú soulu Sharon Jones. Predstavia sa aj skupina Klaxons, či mladý The xx. V zostave domácej scény nechýbajú ostrieľané koncertné skupiny ako Para či Bez ladu a skladu alebo Jana Kirschner, opäť spievajúca v slovenčine, obľúbené kapely Puding Pani Elvisovej, Billy Barman, ale aj nádeje ako Moustache či Ink Midget & Pjoni.
Divadlo
Tento rok sa odohrá 23 predstavení, nebudú chýbať tradiční hostia z Česka Divadlo na tahu, ale ani zaujímavé slovenské súbory Divadlo P.A.T., Divadlo z pasáže, Divadlo bez domova či viacero takých, ktorých repertoár je určený predovšetkým najmenším návštevníkom.
Tanec
Prvýkrát v histórii festivalu budú môcť diváci obdivovať baletné vystúpenie. Súbor Baletu Slovenského národného divadla vybral niekoľko častí z predstavenia Bolero a viac, svoju rozlúčku so slovenskou scénou absolvuje práve na našom festivale bývalý riaditeľ Baletu SND a sólista Mário Radačovský.
Literatúra
Na festivale sa budú krstiť hneď štyri knihy – dve z nich má na svedomí Branislav Jobus – obe sú určené najmä deťom, no určite nielen im. Prvou je Muflón Ancijáš a jeho spanilá jazda, druhou malebné leporelo s obrázkami Márie Slovákovej Na výlete do vesmíru, ktoré je zároveň aj prvým knižným titulom Agentúry Pohoda. Krstiť svoj prvý román Piata loď bude zase Monika Kompaníková, hudobníci z Chóru vážskych muzikantov, oslavujúci tridsať rokov na scéne, pripravili svoju autobiografickú Cestu od boľševika k nezávislosti.
Výtvarné umenie
Areál letiska opäť vyzdobí vo Veľkej Británii pôsobiaca slovenská výtvarníčka Mária Slováková, predstavia sa aj Kreatívna zóna, Design Market, Galéria Space s projektom nomadSpace, Euforion, Fashion Recycling Lab, Čerstvý Dizajn či designéri VŠVU.
Diskusie
Neoddeliteľnou súčasťou festivalu sú aj debaty o spoločenských, sociálnych či kultúrnych problémoch. Tento rok ich bude hneď sedemnásť, medzi nimi napríklad téma bezpečnosti na festivaloch, kde bude diskutovať Henrik Nielsen, šéf bezpečnosti v Asosiácii európskych festivalov Yourope, hovoriť sa bude o povodniach, slovensko-maďarských vzťahoch, súdnictve, ale aj o hokeji, keď pozvanie prijal reprezentant Michal Handzuš.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav