Roľnícka história v obci Pobedim

  • História
  • 7. júla 2010, 22:22
  • Autor:Regina Hulmanová

POBEDIM – V obci Pobedim sa nachádza zachovaný roľnícky dom z roku 1878, ktorý je ukážkou spôsobu života ľudí v našom regióne v minulosti. Súčasťou roľníckeho domu je krátky, ale plnohodnotný prierez Pobedimom, najmä jeho historickým pokladom.

Interiér domu je vytvorený zbierkou pôvodného nábytku obyvateľov obce a s pomocou Vlastivedného múzea v Hlohovci. Pred zrakom návštevníka sa tak objaví útulný príbytok, kde nechýba kolíska či prestretý stôl s vyšívaným obrusom a najmä neodmysliteľné hrnčiarske nádoby. Na roľníckom dome nájdeme rok postavenia (1878) aj s menom majiteľa, namaľovaným na hrade v izbe či zachovaný dátum zviazania modlitebných knižiek miestnym kníhviazačom alebo miestnosť s veľkou chlebovou pecou a keramickým sporákom, ktorá oddeľuje obytnú časť od hospodárskej.

Hospodárska časť obsahuje expozíciu zameranú na pôvodné osídlenie územia, najmä počas Pribinovho kniežatstva. V Pobedime sa totiž nachádza archeologická lokalita Hradište, ktoré bolo sídlom dnes už zaniknutého slovanského hradiska a odkiaľ pochádza veľa cenných nálezov. V múzeu roľníckeho domu preto môžeme objaviť kópie či originály archeologických vykopávok.

Národopisná časť obsahuje miestny ľudový kroj s výšivkami, pričom zvláštnosťou sú použité geometrické prvky či pracovné nástroje. Nachádza sa tu aj ilustrovaná unikátna mapa Pobedima z 19. storočia, ktorá zachytáva pôsobenie Jána Hollého v obci a pokračuje až do nedávneho obdobia minulého storočia.

Prierez históriou neobišiel ani pôvodný habánsky mlyn z nepálených tehál a technické vybavenie mlyna z 30. rokov minulého storočia, ale i tzv. mlynské trestné právo, ktoré umožňovalo zlodejov za trest pribiť o vlasy na hradu mlyna. Návštevu pobedimského múzea si môžete dohodnúť na obecnom úrade. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava