Striedavá starostlivosť už začala platiť aj na Slovensku

  • Spravodajstvo
  • 5. júla 2010, 17:15
  • Autor:PREMEDIA

BRATISLAVA – Až doteraz bolo takmer pravidlom, že po rozvode rodičov skončili ich deti výlučne v starostlivosti matky. Od 1. júla však vstúpil do platnosti zákon o striedavej starostlivosti, ktorý za určitých podmienok dáva rovnaké šance obom rodičom. Striedavá osobná starostlivosť by sa mala stať východiskovým riešením pre súdy pri sporoch o deti, ak túto formu bude navrhovať aspoň jeden z rodičov.

Súdy doteraz dávali na začiatku súdneho procesu, aj v prípade zjavného záujmu a schopností otca starať sa a vychovávať dieťa, predbežné nariadenia s prvkami diskriminácie. Väčšinou deti ostali s matkou a s otcom sa mohli navštevovať len 4 dni do mesiaca. Prax súdov by sa mala zmeniť tak, že ak neexistujú vážne problémy, dieťa hneď predbežným opatrením zveria do striedavej osobnej starostlivosti týždeň – týždeň, alebo obdobne, podľa veku dieťaťa. Až následne preverovať prípadné problémy a námietky, tak, ako doteraz bez preverovania zverujú automaticky dieťa matke bez obáv na 26 dní v mesiaci.
„Mnoho otcov je zlých, nevedia, čo je otcovstvo, nevedia byť dobrými otcami a veľa z nich sa na to vykašle. Velebím tých, ktorí zistia, že otcovstvo je to najkrajšie, čo ich môže postretnúť, vrátane mňa, lebo mám dve deti a sú najväčším šťastím môjho života. Verím, že je veľa otcov, ktorí pochopili, aká nádherná je otcovstvo vec a o striedavku požiadajú,“ povedal Ladislav Ďurkovič z Ligy otcov, ktorého dcéra Luna počas oslavy prijatia tohto zákona „pokrstila“ na šľahačkou tortu, rozdelenú na dve časti. Tá mala symbolizovať rodičov, ktorí sa rozviedli.
„Boli časy, približne pred šesťdesiatimi rokmi, keď prišlo k rozchodu rodičov, išlo dieťa automaticky matke. Potom boli časy, keď to posudzoval psychiater. Ale zhruba 40 rokov naspäť to začali posudzovať psychológovia. Hovorím to preto, aby sme si uvedomili, že má všetko svoj vývoj. A dnešný zákon je logickým vyústeným nejakého procesu. Prijať zákon bolo to najjednoduchšie. To hovorím z pohľadu človeka, ktorý píše tie posudky. Možno konečne nastal čas, že by sa ex post sledovali osudy tých detí a spätne vyhodnocovali jednotlivé prípady v záujme práve tých detí,“ dodal predseda Detského fondu SR a detský psychológ Štefan Matula.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián