Múzeum otvorilo novú archeologickú expozíciu

  • Kultúra a spoločnosť
  • 3. júla 2010, 03:03
  • Autor:Foto: archív Balneologického múzea/(vd)

PIEŠŤANY – Piešťanskí historici kompletne reinštalovali archeologickú expozíciu Balneologického múzea v Kúpeľnej dvorane a jej slávnostné otvorenie sa konalo minulý štvrtok. Priestor dostali aj nálezy, ktoré doteraz verejnosť nemala možnosť vidieť.

Pod vzácnym nálezom mamu-tieho kla zazneli hudobné variácie v podaní súboru Uno zo Súkromnej umeleckej školy v Piešťanoch a hostia si počas nich po očku prezerali ovocie niekoľko rokov trvajúceho úsilia.
„Múzeum v roku 1928 založil Imrich Winter a členovia Piešťanskej muzeálnej spoločnosti. Začiatkom 30. rokov minulého storočia expozíciu reinštalovali a 29. júna 1933 opäť otvorili," informoval prítomných hostí riaditeľ Balneologického múzea v Piešťanoch Vladimír Krupa.
V súčasnej novootvorenej archeologickej expozícii môžu návštevníci obdivovať nálezy pozostatkov pravekých zvierat – mamuta, nosorožca srstnatého, soba, jeleňa. Absolútnym unikátom je jediná doteraz objavená a zachovaná lebka mamuta z územia Slovenska. Z najnovších archeologických výskumov múzea pochádzajú mamutie kly a kamenné nástroje z novoobjaveného náleziska zo staršej doby kamennej z Krakovian-Stráží. „Vystavujeme aj zaujímavú kolekciu nálezov z rímskeho mesta Carnuntum. Piešťanskému múzeu ju daroval Imrich Winter. Pýchou expozície je nielen z celoslovenského, ale aj z celoeurópskeho hľadiska unikátny súbor archeologických nálezov z bohatých kniežacích hrobov z mladšej doby rímskej z Krakovian-Stráží. Po prvýkrát ho vystavujeme komplexne," zdôraznil V. Krupa.
V Centrálnom rímsko-germánskom múzeu v Mainzi zreštaurovali ojedinelý súbor rímskeho skla – dve fľaše a päť misiek, nádhernú bronzovú kanvicu zdobenú hlavou Medúzy a strieborné ostrohy i spony. „V našom múzeu sa nachádzajú aj kópie desiatich pozoruhodných predmetov súboru, ktoré sú v zbierkach iných slovenských múzeí – Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi a Archeologického múzea SNM v Bratislave. Absolútnou špičkou je plochá strieborná misa – lanx s nádherne zdobeným uchom, hlboký strieborný pohár – skyfos, misa zdobená reliéfmi leva a levice, strieborné sitko a lyžička a ďalšie predmety," upresňuje riaditeľ.
Záver expozície tvoria predmety z novších prírastkov historickej zbierky múzea. Nachádza sa tu súbor stredovekej a novovekej keramiky, stredovekých a novovekých kachlíc, súčasti výstroja bojovníka – ostrohy, kovania, hever na napínanie kuše. Tieto nálezy získali pri výskume piešťanskej pešej zóny v 19. storočí.
Expozíciu informačne dopĺňajú texty k jednotlivým obdobiam praveku. Sú napísané v slovenčine, nemčine a angličtine. Pozadie vitrín graficky dotvárajú historické i súčasné fotografie z archeologických výskumov Piešťanskej muzeálnej spoločnosti a Balneologického múzea, zaujímavé detaily vystavených predmetov, mapy, zábery z reštaurovania rímskeho skla či fotografie osobností, ktoré sa zaslúžili o záchranu archeologických nálezov.
Nájdete tu snímky členov a spolupracovníkov Piešťanskej muzeálnej spoločnosti – V. Vlka, J. Neustupného, E. Opluštila. Na stenách sú vystavené reklamy múzea z 30. a 50. rokov minulého storočia, ale aj zo súčasnosti, veľkoplošné postery z archeologických výskumov a fotografia členov Piešťanskej muzeálnej spoločnosti. „Snažili sme sa, aby textová a obrazová časť expozície bola významovo prepojená s vystavenými predmetmi, a tak poskytla komplexnejší a plnohodnotnejší zážitok," dodáva V. Krupa. 

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín