ZÁHRADA: Pozor na slimáky bez ulít

  • Nezaradené
  • 29. júna 2010, 16:48
  • Autor:

PIEŠŤANY – Odborník Jozef Šimko zo Strednej odbornej školy záhradníckej v Piešťanoch radí, ako sa zbaviť slizniakov.

V posledných rokoch sa v záhradách objavuje po dažďoch veľa slizniakov – slimákov bez ulít, ktoré dokážu zničiť celé záhony. Slimáky majú svoje miesto v ekosystéme, ale v prirodzenom prostredí aj dosť nepriateľov, ktorí ich požierajú. Prílišnou chemizáciou sme zo záhrad vyhnali ježkov, ropuchy, bojujeme s krtmi, nevidno jašterice, slepúchy, užovky a vzniká ekologická nerovnováha. Slizniaky majú voľné pole pôsobnosti, škodia a rozmnožujú sa.

Slimáky všeobecne sú obojpohlavné živočíchy. Navzájom sa oplodnia a potom každý z páru znesie vajíčka, aj 300 až 400 kusov. Vajíčka znášajú do dier v pô-de, pod kamene, dosky, vo fóliovníkoch medzi pôdu a fóliu, v skleníkoch pri stenách. Polievaním v uzavretých priestoroch alebo dažďami sa pôda udržuje vlhká a po troch, štyroch týždňoch sa vyliahnu mladé. Pri dostatku potravy rýchlo rastú.

Záhradkár by sa mal podľa svojich možností pokúsiť udomácniť vo svojej záhrade niektorého prirodzeného predátora. Napríklad slimák záhradný s ulitou sa živí vajíčkami slizniakov. Netreba preto tohto slimáka zbierať alebo vyhadzovať zo záhrady. Keďže slizniaky potrebujú a milujú vlhkú pôdu, lebo len po nej sa môžu pohybovať, mal by sa povrch pôdy udržiavať suchý. V čase ich výskytu by sa nemalo polievať večer, ale ráno. Slizniaky sa ukrývajú sa na vlhkých a trvale zatienených miestach, ktoré im slúžia aj na prezimovanie. Z týchto úkrytov potom na jar putujú za potravou.

Najradšej konzumujú listy kapustovej zeleniny a šalátu, korene mrkvy, hľuzy zemiakov, plody jahôd a často sa zavŕtajú aj do opadaného ovocia. Poškodzujú tiež semená, korienky, klíčne listy, kvety, listy ďalších rastlín, čo otvára bránu pre infekcie. Slizký výlučok vedie tiež k stratám na kvalite a vzhľade.

Z mechanických spôsobov ochrany sa najviac osvedčilo rozkladanie dosák a navlhčených starých textílií po záhrade. Pod nimi slizniaky cez deň ukrývajú. Denne ich kontrolujeme a zhromaždené jedince zničíme. Pomerne úspešne možno tieto slimáky nalákať do zaváraninových pohárov, sčasti naplnených pivom a zapustených až po okraj do pôdy.

Na ich chemické ničenie sa osvedčili návnady, ktoré ukladáme medzi rastliny alebo okolo záhonov ohrozených zelenín a kvetín. Vhodnou alternatívou je aj biologický prípravok Nemaslug, obsahujúci mikroskopické parazitické hlístice Phasmarhabditis hermaphrodita, ktoré aktívne vyhľadávajú slimáky a množia sa v ich tele, čím ich vlastne rozložia. Slimák po napadnutí prestane po pár dňoch žrať a do dvoch týždňov po aplikácii uhynie. Prípravok pôsobí dlhodobo až šesť týždňov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina