Právnik radí – Vznik právnych záväzkov

  • Nezaradené
  • 29. júna 2010, 11:11
  • Autor:Mgr. Branislav Jurga, advokát

Dôvodom vzniku záväzkových právnych záväzkov medzi fyzickými či právnickými osobami môžu byť rozmanité právne skutočnosti.

Najčastejšie vznikajú záväzky z právnych úkonov, najmä zo zmlúv. Právny úkon je taký prejav vôle konajúcej osoby, ktorý smeruje ku vzniku, zmene alebo k zániku tých práv alebo povinností, ktoré právne predpisy s takým prejavom spájajú. Zmluva je najmenej dvojstranný právny úkon osôb, ktoré sa zhodli na návrhu zmluvy a jeho prijatí. Ide o kategóriu záväzkov, ktoré vznikajú na základe vôle konajúcich osôb.

Nejde však o jediný spôsob vzniku záväzkov. Tie vznikajú aj zo spôsobenej škody, z bezdôvodného obohatenia alebo z iných skutočností uvedených v zákone. Znamená to, že právny záväzok môže vzniknúť bez ohľadu na to, či si to dotknutá osoba uvedomuje. Záväzok na náhradu škody môže vzniknúť napríklad už porušením všeobecnej prevenčnej povinnosti počínať si tak, aby nedochádzalo ku škodám na zdraví, majetku, ale tiež na prírode a životnom prostredí. Každý zodpovedá za škodu, ktorú spôsobil porušením právnej povinnosti.

Bezdôvodne sa obohatí ten, kto získa majetkový prospech plnením bez právneho dôvodu, plnením z neplatného právneho úkonu alebo tiež plnením z právneho dôvodu, ktorý dodatočne odpadol. Bezdôvodným obohatením je aj majetkový prospech získaný z nepoctivých zdrojov. Bezdôvodne sa obohatil aj ten, za koho sa plnilo, čo po práve mal plniť sám.

Z bezdôvodného obohatenia vzniká právny záväzok vydať ho späť tomu, na koho úkor sa získalo. Ak ho nemožno zistiť, musí sa vydať štátu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina