V Piešťanoch máme majstra sveta

  • Šport / Ostatné športy
  • 26. júna 2010, 20:33
  • Autor:Martin Urminský

PIEŠŤANY – V Piešťanoch sú tradične úspešní športovci spojení s vodou. Martina Moravcová, Róbert a Marcela Erbanovci či Zuzana Vráblová patria ku mladšej generácii, ktorá bodovala aj na medzinárodnej úrovni.

Ale k typickým vodným športom u nás nepatria len plávanie, kanoistika či vodné lyžovanie. Rieka a jazero vytvárajú fantastické podmienky aj na športový rybolov.
Najsilnejšími medzi športovými rybármi sú „vláčkari", čiže rybári loviaci na prívlač. Družstvo v zložení Juraj Mrázik, Rastislav Kuhajda, Lacko Rebro a Braňo Pisárik doposiaľ neskončilo v slovenskej prvej lige na horšom ako treťom mieste. V jednotlivcoch Juraj Mrázik síce nikdy nezískal slovenský titul, ale tri druhé miesta, jedno tretie a jedno štvrté z neho robí najúspešnejšieho pretekára v prívlači na Slovensku.
Slovenská reprezentácia však dosiahla aj medzinárodné úspechy. Mimoriadne sa im darilo tento rok v máji na majstrovstvách sveta v prívlači v chorvátskom Knine. Po treťom mieste v roku 2007, druhom mieste v 2008 sa im konečne podarilo siahnuť na víťazstvo. Slováci získali zlatú medailu a Juraj Mrázik pridal aj bronz v jednotlivcoch. Na druhom mieste skončili reprezentanti Ruska a na treťom tím Českej republiky. Súťaž jednotlivcov vyhral Rus Alexej Shanin, ktorý toto umiestnenie dosiahol aj v minulosti. Striebornú medailu si vybojoval Poliak Sebastian Mazur.
Športová prívlač je najmladším odvetvím športového rybolovu, ale rýchlo si získala veľa priaznivcov. Na Slovensku zastrešuje dlhodobé postupové súťaže Slovenský rybársky zväz a kluby alebo miestne organizácie SRZ organizujú rôzne pohárové súťaže. Pozitívom tohto „džentlmenského" športu je, že všetky ulovené ryby sú okamžite vrátené späť do vody a súťažiaci lovia len na umelé nástrahy s háčikmi bez protihrotu. Popularita prívlače neustále rastie a okrem podpory piešťanských priateľov – podnikateľov by si zaslúžila tiež pozornosť mesta, reprezentuje totiž aj Piešťany. A úspešne. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina