Slovenské osobnosti medicíny vo svete (60): 20. storočie

  • Kultúra a spoločnosť
  • 26. júna 2010, 00:02
  • Autor:

PIEŠŤANY – Seriál o osobnostiach so slovenskými koreňmi, ktorí dosiahli významné svetové úspechy v medicíne, pripravuje pre Piešťanský týždeň Prof. Jozef Rovenský. Aktuálne diely nájdete na internetovej stránke vždy v sobotu predpoludním. Dnešný diel je venovaný Petrovi Višnovskému.

Peter VIŠŇOVSKÝ
* 1941 Martin, +9. 10. 2009 Hradec Králové – farmakológ, toxikológ
Pochádzal zo starého turčianskeho zemianskeho rodu. Lekársku fakultu vyštudoval v Hradci Králové, kde promoval v roku 1964. Po promócii nastúpil ako asistent, neskôr ako odborný asistent na katedre farmakológie Lekárskej fakulty Univerzity Karlovej v Hradci Králové. V roku 1971 odtiaľ odišiel na Jeseniovu Lekársku fakultu Univerzity Komenského v Martine. Po získaní titulu kandidáta lekárskych vied v roku 1973 obhájil v roku 1976 habilitačnú prácu a následne bol v roku 1977 habilitovaný pre odbor farmakológia. V Martine pôsobil niekoľko rokov ako vedúci pracovník katedry farmakológie a zároveň zastával funkciu prodekana Lekárskej fakulty. V roku 1993 sa vrátil do Hradca Králové, ale na katedru farmakológie a toxikológie tunajšej Farmaceutickej fakulty Univerzity Karlovej. Ešte v tom istom roku bol menovaný profesorom farmakológie.
Vo svojej výskumnej práci sa venoval farmakológii analgetík a antipyretík detí. Na sklonku života študoval otázky drogovej závislosti vysokoškolskej mládeže a účinky látok, znečisťujúcich životné prostredie, na dýchací systém. Je autorom a spoluautorom 22 monografií a učebných textov a viac ako stovky odborných článkov v domácej aj zahraničnej odbornej tlači.
Niekoľko rokov bol členom výboru Českej spoločnosti pre experimentálnu a klinickú farmakológiu a toxikológiu Českej lekárskej spoločnosti J. E. Purkyně. Bol zároveň členom viacerých odborných komisií, školiteľom či oponentom diplomových, dizertačných a habilitačných prác. Vychoval v Čechách aj na Slovensku niekoľko žiakov farmakológov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav