Peniaze z krízového fondu kraja pôjdu len prispievateľom

  • Spravodajstvo
  • 24. júna 2010, 10:24
  • Autor:TASR/red

TRNAVA/PIEŠŤANY – Centrálny krízový fond (CKF) Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) bude prispievať na odstránenie škôd, ktoré obce nie sú schopné zvládnuť vlastnými finančnými prostriedkami. Nebude však zohľadňovať škody na majetku, ktoré majú pôvod v zanedbaní povinností samosprávy.

Informoval o tom poslancov TTSK na zasadnutí pléna v Trnave predseda Tibor Mikuš. Povedal, že Rada CKF sa zaoberala žiadosťami siedmich obcí, ale peniaze nedostane v tomto kole ani jedna. „Nesplnili zatiaľ podmienky,“ konštatoval Mikuš.
Dodal, že CKF bude s obcami ďalej komunikovať a vysvetľovať, načo bol fond TTSK zriadený. „Určite nie na to, aby preplácal náklady za občerstvenie,“ dodal Mikuš.     
CKF, ktorý má Trnava zriadený ako jediná krajská samospráva na Slovensku, poskytol už začiatkom júna prostriedky na odstraňovanie následkov povodní a realizáciu záchranných prác v obci Ohrady vo výške 800 eur a obci Topoľníky v okrese Dunajská Streda vo výške 8758 eur. Prispel na nákup sto kusov dopravných hadíc k čerpadlám pre Komplexnú centrálnu záchrannú službu v Gabčíkove vo výške 11.500 eur a na nákup troch veľkokapacitných kalových čerpadiel pre Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Trnave v celkovej výške 52.500 eur.
Financie sa v CKF kumulujú z príspevkov členských obcí a miest TTSK, pričom členstvo nie je povinné. Doteraz do krízového fondu prispelo 145 z 251 obcí a miest kraja, čo predstavuje 57,77 percenta. Mesto Piešťany medzi nimi nie je, poslanci v apríli minulého roku rozhodli, že do krízového fondu prispievať nebude. Peňažnú pomoc však bude fond poskytovať iba členským obciam a mestám. Podľa Mikuša majú obce  šancu do CKF vstúpiť kedykoľvek.  
Zastupiteľstvo TTSK sa v stredu na zasadnutí zaoberalo viacerými organizačnými otázkami, prijalo návrh harmonogramu svojich nasledujúcich  zasadnutí a odsúhlasilo zaradenie ďalšieho nepotrebného majetku do predaja. Súhlasilo s poskytnutím nevyhnutného majetku do prenájmu Slovenských elektrárňam a.s. na vybudovanie systému včasného varovania obyvateľstva.
Poslanci súhlasili aj s dočasným zastavením poskytovania dotácií na materiálno-technickú podporu rozvoja športu a mládežníckych aktivít z rozpočtu TTSK. Disponibilné peniaze dotácií sa odvíjajú od získaných prostriedkov za predaj dubiózneho majetku. Na vedomie zobrali aj informáciu o pripravovaných a realizovaných projektoch z fondov Európskej únie.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana